Πώς να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία

9Αποδεικνύεται ότι τελικά οι ακτιβιστές του 1960 που φώναζαν Flower Power” είχαν δίκιο για  περισσότερους λόγους από όσους, κατά πάσα πιθανότητα, γνώριζαν: έρευνα συνδέει τα φυτά εσωτερικού χώρου με την ευεξία

Ο Mattson Park επιβεβαίωσε αυτό που όσοι επισκέπτονται αρρώστους πάντα γνώριζαν διαισθητικά.

Βρήκε ότι οι ασθενείς σε δωμάτια νοσοκομείου με λουλούδια και γλάστρες χρειάζονται λιγότερα μετεγχειρητικά φάρμακα για τον πόνο, έχουν  χαμηλότερη πίεση,  λιγότερο άγχος, αισθάνονται λιγότερη κούραση, και βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από ό, τι οι ασθενείς σε δωμάτια χωρίς φυτά.

Το καθιστικό μας δεν είναι δωμάτιο νοσοκομείου, αλλά αν τα λουλούδια και τα φυτά κάνουν τόσα πολλά καλά πράγματα για τους ασθενείς στο νοσοκομείο, θα πρέπει τουλάχιστον να κάνουν την ημέρα μας  λίγο καλύτερη.

Τα λουλούδια ακόμα και στην τραπεζαρία είναι καλή ιδέα, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι μας, βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Οι Raanaas, Evensen, Rich, Sjostrom, και Patil βρήκαν ότι η γνωστική επίδοση είναι καλύτερη σε χώρους εργασίας με φυτά από ό, τι χωρίς αυτά. Ενώ σύμφωνα με τους Shibata και Suzuki, όταν βλέπουμε πράσινα φυλλώδη φυτά γινόμαστε πιο δημιουργικοί.

Ακόμα και το να μυρίζουμε άνθη λουλουδιών φαίνεται ότι συμβάλλει στο να βελτιώνεται η διάθεσή μας και μειώνει το άγχος πριν από εξετάσεις,  ή πριν από μια σημαντική παρουσίαση.

Όταν διαλέγετε ένα μπουκέτο λουλούδια να θυμάστε ότι τα λιγότερο κορεσμένα και πιο φωτεινά χρώματα είναι γενικά πιο χαλαρωτικά, ενώ τα έντονα κορεσμένα χρώματα σας δίνουν ενέργεια. Ένα μπουκέτο με παρόμοια χρώματα λειτουργεί κατευναστικά, ενώ αν τα χρώματα είναι αντίθετα μεταξύ τους, το αποτέλεσμα είναι επίσης αντίθετο.

Τα λουλούδια επίσης με στρόγγυλα σχήματα έχει γενικά αποδειχθεί ότι χαλαρώνουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ