Εκτός νέων ρυθμίσεων εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου!

xrimΑυστηρό θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη των οφειλετών του Δημοσίου στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Συνέπεια θα είναι να αποκλειστούν εκατομμύρια οφειλέτες από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και να μην καταφέρουν να απαλλαγούν από το βάρος των υπέρογκων χρεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν οι «UR», κάθε φορολογούμενος ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο χρέος που κατέστη ληξιπρόθεσμο προ του 2013, για να καταφέρει να ενταχθεί και στη συνέχεια να παραμείνει στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να πληροί 4 αυστηρές προϋποθέσεις:

1) Να μην χρωστά κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο προήλθε από φόρο βεβαιωμένο μετά την 31η-12-2012. Σε περίπτωση που χρωστά οφειλή η οποία κατέστη ληξιπρόθεσμη εντός του 2013 θα πρέπει πρώτα να την εξοφλήσει ολοσχερώς για να αποκτήσει στη συνέχεια το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις πιο παλαιές οφειλές του, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012.

Συνεπώς, θα χρειαστεί να υπαχθεί πρώτα στην «πάγια» ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση του νέου χρέους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μόλις ολοκληρώσει την αποπληρωμή του νέου χρέους, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για το πιο παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε μέχρι τις 31-12-2012. Σε περίπτωση που το παλαιό εκείνο χρέος είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, δεν θα μπορεί να το ρυθμίσει σε 48 μηνιαίες δόσεις αλλά σε αριθμό δόσεων μικρότερο κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την έναρξη της νομοθετικής ισχύος της ρύθμισης των 48 δόσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αν δηλαδή έχει χάσει 5 μήνες για να εξοφλήσει το νέο χρέος, τότε θα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει το παλαιό σε 43 αντί σε 48 δόσεις.

2) Όσο θα είναι ενταγμένος στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013 δεν πρέπει να αφήσει ανεξόφλητο κανένα νέο χρέος που θα προκύψει εντός του 2013 ή των επομένων ετών. Ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλεί εγκαίρως όλα τα χαράτσια που θα του επιβάλλονται από δω και πέρα! Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή του (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ περιοδικής δήλωσης, φόρο ακινήτων κ.λπ.) θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του (για τα προ του 2013)!

3) Όσο θα είναι ενταγμένος στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013 δεν πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμα καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου. Ο οφειλέτης που θα έχει υπαχθεί στη ρύθμιση για τα προ του 2013 χρέη του οφείλει να είναι συνεπής σε όλες τις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις. Εάν παραλείψει να υποβάλει κάποια δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, εάν είναι επιτηδευματίας και δεν υποβάλει εμπρόθεσμα συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ή εάν δεν υποβάλει εμπρόθεσμα άλλα πληροφοριακά στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος που του ζητούνται θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της!

4) Όσο θα είναι ενταγμένος στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013 θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της!

unitedreporters.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ