Υποταγμένο στη λογική του κεφαλαίου το Στρατηγικό Σχέδιο του δήμου Λαρισαίων

Ανακοίνωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” με αφορμή την έγκρισή του από το δ.σ.

syspΤο ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του 2013 για το Δήμο Λαρισαίων αποτελεί την εξειδίκευση της στρατηγικής της δημοτικής αρχής σε κάθε τομέα. Πηγάζει από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλίων και αποτελεί συνέχεια των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών μέσα και από την εφαρμογή του  «Καλλικράτη», που συνδιαμόρφωσαν κεντρικά στην ΚΕΔΕ οι παρατάξεις των ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ.

Στον σχεδιασμό δράσης για το 2013 προβλέπονται μια σειρά από κατευθύνσεις που σαν στόχο έχουν να βάλουν να πληρώνει ο λαός για τα πάντα. Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη σε νερό, καθαριότητα, κτλ, παίρνουν την ανιούσα καθώς ενσωματώνεται στις τιμές ο ειδικός φόρος 80% που επίσημα έχει καταργηθεί από τις αρχές του έτους.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η παρούσα δημοτική αρχή της ΝΔ είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και των μονοπωλιακών ομίλων. Μια σειρά από έργα που γίνονται ή  σχεδιάζονται, σε ενέργεια (φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων), συνεδριακό τουρισμό, διαχείριση απορριμμάτων – νερού, ελεγχόμενη στάθμευση κτλ, έχουν σαν στόχο να ξελασπώσουν μέσω ΣΔΙΤ και με το «ξεκοκάλισμα» του ΕΣΠΑ το επιχειρηματικό κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Για όλες αυτές τις επενδύσεις εκείνοι που θα κλιθούν να πληρώσουν είναι οι δημότες μέσω των αυξημένων ανταποδοτικών τελών και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον; Που στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι όσα έργα σχεδιάζονται μέσω ΕΣΠΑ ή και άλλων πόρων πχ πράσινο ταμείο κτλ, έχουν συγκεκριμένη στόχευση και απαραίτητη προϋπόθεση τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μετατρέποντας τους δήμους σε Α.Ε. και ντίλερ έργων.

Βέβαια όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και όλων των προηγούμενων. Το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις, η ελαστική απασχόληση θα αποτελέσουν το μοχλό για να επιτευχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Η δημοτική αρχή της ΝΔ πιστή σ’αυτές τις κατευθύνσεις εφαρμόζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές και ενώ στα λόγια φέρεται να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους ενάντια στη διαθεσιμότητα, από την πίσω πόρτα προσλαμβάνει και καθιερώνει εργασιακές σχέσεις λάστιχο με 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, πρακτική άσκηση, μαθητεία κτλ., που αποτελούν σήμερα το 50% και πλέον των απασχολούμενων στο Δήμο Λαρισαίων.

Σε ρόλο εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας από τα αποτελέσματα της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης, η δημοτική αρχή της ΝΔ και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στην εξοικείωση των πιο εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων με τη φτώχεια. Εκεί αποσκοπούν εξάλλου και η εξαγγελία μιας σειράς κατευθύνσεων και δράσεων όπως τα δημοτικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, λαχανόκηποι κτλ, ανακυκλώνοντας τη φτώχεια και εξαγνίζοντας μέσω της «εταιρικής ευθύνης» τα μονοπώλια που ευθύνονται για τη κρίση και τα αποτελέσματα της. Κατευθύνσεις στις οποίες συναινούν και οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο κ. Σάπκας (ΠΑΣΟΚ), Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), Μπαρτζώκης.

Οι διαχειριστικές αυταπάτες που εσκεμμένα καλλιεργούνται από τους κκ Σάπκα (ΠαΣοΚ), Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ), στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά και το γεγονός ότι όλοι τους (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) συμπλέουν στην κυρίαρχη κατεύθυνση που στόχο έχει είτε με τη μια μορφή διαχείρισης (νεοφιλελεύθερη) είτε με την άλλη (κεϋνσιανή) την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των ΜΚΟ.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την οργανωμένη δράση και παρέμβαση, μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων και της τρικομματικής συγκυβέρνησης, να διεκδικήσουν και να παρθούν μέτρα για την προστασία των άνεργων, των χαμηλόμισθων, συνταξιούχων. Να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση και στην επίθεση των κυβέρνησης – κεφαλαίου- ΕΕ. Διεκδικούμε:

· Να μειωθούνε τώρα 50% τα δημοτικά τέλη,

· Να καταργηθεί το χαράτσι του 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού

· Να παρθούνε μέτρα για την προστασία των αστέγων με υπενοικίαση χώρων (ξενοδοχείων) και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσα από υποδομές και κληροδοτήματα.

· Δήμευση των κατοικιών που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών του λαού.

· Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του για τους ανέργους

· Επανεκκίνηση των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ για κατασκευή κατοικιών

· Έργα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης

· Έλεγχος όλων των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων μαζικής εστίασης της νεολαίας (αθλητικά κέντρα, εστίες, κτλ) για την αντισεισμική θωράκιση και πληρότητα προδιαγραφών ασφάλειας

· Να διατεθεί δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία

· Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτήρια  και τα αθλητικά κέντρα (ΕΑΚ)

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση σ’αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε το επόμενο διάστημα. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο αυτή την κατεύθυνση θα υπηρετήσουμε, των λαϊκών αγώνων, της ανυπακοής και της αντίστασης στις ακολουθούμενες αντιλαϊκές πολιτικές, που βρίσκουν τοπικά τους εκφραστές τους στην δημοτική αρχή της ΝΔ και την πολιτική της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ