Η «άλλη πλευρά» της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Πηνειού

Ανακοίνωση της παράταξης “Λαρισαίων Πόλις”

larisTο Φεστιβάλ Πηνειού ήταν μια ιδέα της παρούσας δημοτικής αρχής την οποία χαιρετίσαμε όταν πρωτοξεκίνησε. Όμως από την πρώτη φορά που υλοποιήθηκε είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο διοργάνωσης. Εδώ και χρόνια  και εμείς ως «Λαρισαίων Πόλις», αλλά και οι άλλες παρατάξεις, κάναμε γνωστές  τις προτάσεις, μας και διατυπώσαμε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο διοργάνωσης και την όλη οικονομική διαχείριση, με επερωτήσεις και  δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και συγκεκριμένες καταγγελίες.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα προβλήματα της διοργάνωσης συνεχίζουν να είναι ακριβώς τα ίδια. Μετά την κατάργηση του πολιτιστικού οργανισμού «υποτίθεται» ότι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Πηνειού είναι ο ΔΟΠΑΕΛ. Και λέμε «υποτίθεται», γιατί το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού δεν ασχολείται επί της ουσίας  με τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη καλείται να εγκρίνει τις δραστηριότητες, τον προϋπολογισμό και την υλοποίηση της διοργάνωσης που κατά κύριο λόγο χειρίζεται μόνη της  η σύμβουλος του Δημάρχου κ. Οικονόμου.

Μόλις την Τετάρτη 5 Ιουνίου, 12 μέρες πριν την έναρξη, κατατέθηκε στο ΔΣ του ΔΟΠΑΕΛ προς έγκριση ο τελικός σχεδιασμός για το φεστιβάλ  και μια πρώτη κατάσταση προβλεπόμενων δαπανών.

Σύμφωνα με αυτή την «κατάσταση δαπανών» η όλη διοργάνωση θα στοιχίσει εφέτος στο Δήμο 82.560 (συμπεριλαμβανομένου του  ΦΠΑ!!!). Κατ΄ αρχήν θεωρούμε (όλη η αντιπολίτευση) , μεγάλο το πόσο αυτό για εποχές κρίσης και μάλιστα για μια διοργάνωση που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την συμμετοχή των φορέων της πόλης!  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  οι 19.680, το ένα τέταρτο περίπου του προϋπολογισμού, προορίζονται  για «μίσθωση και υλοποίηση υπαίθριων δραστηριοτήτων – Κλόυν – Τραμπολίνο – Payball κλπ». Τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΟΠΑΕΛ ψήφισαν αρχικά την δαπάνη αυτή, και επιπλέον την είσπραξη από τον επιχειρηματία και 2 € εισιτήριο, όπως γινόταν κάθε χρόνο, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Οικονόμου, παρά τις αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια η απόφαση αυτή άλλαξε, αφού όπως διαπίστωσε ο εκπρόσωπος μας στο ΔΣ μελετώντας την προσφορά του μειοδότη, ότι στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται τα πάντα: εγκατάσταση λειτουργία και συνοδοί, χωρίς να γίνεται καμία μνεία για εισιτήριο! Οι ερωτήσεις μας που υποβλήθηκαν και γραπτά από τον εκπρόσωπό μας είναι: Γιατί δεν έγινε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις εν λόγω δραστηριότητες και με ποια κριτήρια ελήφθησαν οι 3 προσφορές; Από ποια επιτροπή έγινε η διαδικασία για την οποία μόνο το ΔΣ είναι υπεύθυνο και το οποίο δεν όρισε καμία επιτροπή; Γιατί πέρυσι στις ίδιες δραστηριότητες εισπράττονταν 2 € εισιτήριο; Ήδη έχουμε ζητήσει τις περυσινές προσφορές και τα πρακτικά του ΔΣ. Επειδή το θέμα τέθηκε δημόσια από κάποιον γονέα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα πληρωθεί από το δήμο ο επιχειρηματίας και θα εισπράττει εισιτήριο, πράγμα αντίθετο από την απόφαση του ΔΟΠΑΕΛ.  Ποιος αλήθεια αποφασίζει κατά το νόμο;

Αξιοσημείωτα επίσης είναι τα ποσά δαπανών που προορίζονται για τις θεατρικές παραστάσεις: 17.835 και για  συναυλίες 9.455 σε συνδυασμό με το επίσης   σημαντικό ποσό των 15.000 για τα  ηχητικά και τις μικροφωνικές. Οι εύλογες ερωτήσεις μας είναι: Με ποιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος,  με ποια κριτήρια και από ποιον έγινε η επιλογή των σχημάτων που δεν είναι εθελοντικά; Αν συμμετείχαν στις αποφάσεις αυτές όλοι οι εθελοντές φορείς τότε γιατί τα στοιχεία αυτά μαζί με την αιτιολόγηση των αποφάσεων δεν κατατέθηκαν στο ΔΣ του ΔΟΠΑΕΛ , που είναι o κατά το  νόμο υπεύθυνος για την διοργάνωση;

Η Λάρισα είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικά πόλεις στην Ελλάδα, με σημαντικές μονάδες και συλλογικότητες σε όλες τις μορφές της τέχνης. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα (και ίσως στην Ευρώπη) που έχει ένα ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) και τόσες θεατρικές σκηνές. Πόσες πόλεις στην Ελλάδα έχουν ανεβάσει Όπερα, έχουν συμφωνική ορχήστρα, έχουν σχολή παραδοσιακής μουσικής, βραβευμένες χορωδίες, σχολές Βυζαντινής μουσικής, μπαλέτο με διακρίσεις και μοναδικούς επώνυμους καλλιτέχνες; Κλήθηκαν όλοι αυτοί να συμμετέχουν στη διοργάνωση και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.  Θυμίζουμε τη αυτό-διοργάνωση την «μέρα μουσικής» στη Λάρισα με μουσικές σκηνές για όλα τα γούστα σε όλη τη Λάρισα και χωρίς να κοστίσει τίποτα!

Εδώ και χρόνια οι Λαρισαίοι έχουν πραγματικά αγκαλιάσει το Φεστιβάλ Πηνειού, και αυτό φαίνεται τόσο από τους επισκέπτες όσο και από την εθελοντική προσφορά και συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης. Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, αυτόν τον κόσμο πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουμε στα κοινά και ειδικά όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα να τον σεβαστούμε. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας πάμπολλες φορές, θα μπορούσαμε να τις συνοψίσουμε ακόμα μια φορά σε δύο μόνο γραμμές: Η διοργάνωση του «Φεστιβάλ Πηνειού» να γίνει υπόθεση των φορέων και των συλλογικοτήτων της Λάρισας. Να διοργανώνεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ από τον ΔΟΠΑΕΛ, ο οποίος θα συντονίζει τους φορείς της Λάρισας, υπό την εποπτεία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.   Να είναι ένα φεστιβάλ που θα στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή και θα αναδεικνύει κυρίως τις πολιτιστικές δυνάμεις και την πολιτιστική «παραγωγή» της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ