Γερουσιαστής προς Σνόουντεν: «Σωστά έπραξες»

6Ενώ ορισμένα μέλη του Κογκρέσου συνεχίζουν το ράλι για την καταδίκη του Edward Snowden, υπεύθυνου για τη διαρροή μυστικών του Εθνικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), ένας γερουσιαστής του έστειλε επιστολή συμπαράστασης…

Σύμφωνα με την αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Greenwald, δημοσιογράφο της Guardian, ο πρώην γερουσιαστής Gordon Humphrey (Ρεπουμπλικάνος από το Νew Hampshire) έγραψε στον εξόριστο Σνόουντεν: “Έπραξες σωστά που φανέρωσες όλα αυτά που εγώ θεωρώ ως μαζική Παραβίαση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.”

Ο Σνόουντεν, 31 ετών, είναι σήμερα στη Ρωσία, όπου έχει υποβάλει αίτηση για προσωρινό άσυλο. Καταζητείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, από όπου έφυγε τον Μάιο, αφού προηγουμένως είχε παραδώσει στον Greenwald και άλλους δημοσιογράφους, διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA με λεπτομέρειες για τεράστια προγράμματα παρακολούθησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Έχοντας υπηρετήσει στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για δώδεκα χρόνια ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και της Δικαστικής Επιτροπής, νομίζω ότι γνωρίζω πολλά πράγματα και μπορώ να βγάλω τα συμπεράσματά μου,” έγραψε ο πρώην γερουσιαστής.

“Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου να εξασφαλίσεις Άσυλο και σε ενθαρρύνω να επιμείνεις,” πρόσθεσε ο Humphrey.

Όταν ο Greenwald επικοινώνησε με τον Humphrey για να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε γράψει αυτά τα πράγματα στον Σνόουντεν, ο γερουσιαστής έστειλε δεύτερη επιστολή, στην οποία έγραφε:

“Ναι. Εγώ έστειλα το e-mail στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ευχαριστώντας τον γιατί αποκάλυψε τις απερίγραπτες παραβιάσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ και τον ενθάρρυνα να επιμείνει στην αναζήτησή του για άσυλο, ” έγραψε ο Humphrey στον Greenwald.

“Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Σνόουντεν έχει αποκαλύψει μόνο την ύπαρξη ενός προγράμματος και δεν έδωσε λεπτομέρειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε. Τον θεωρώ θαρραλέο», συνέχισε.

«Διαφωνώ με την ιδιαίτερα δυσανάλογη εκστρατεία που διεξάγεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά του Σνόουντεν, ενώ καμία προσπάθεια δεν γίνεται για να αναγνωριστούν, και να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όσοι έχουν καταχραστεί την εξουσία, όσοι σοβαρά και επανειλημμένα παραβιάζουν το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανυποψίαστων πολιτών».

«Οι Αμερικανοί που ανησυχούν για την αυξανόμενη αλαζονεία της κυβέρνησής μας και τον όλο και πιο απειλητικό χαρακτήρα της, θα πρέπει να εργάζονται για να βοηθήσουν τον κ. Σνόουντεν να βρει άσυλο. Ιδιαίτερα, πρώην μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να βγουν μπροστά και να μιλήσουν», κατέληξε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ