Να αναζητηθούν ευθύνες για τη χρεοκοπία της ΕΑΣ Φαρσάλων

ψυρραςΟι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκος Τσούκαλης, Γιώργος Κυρίτσης και Θωμάς Ψύρρας κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την  «αναζήτηση ευθυνών για τη χρεοκοπία του Ε.Α.Σ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ». Στην ερώτηση επισημαίνουν τα εξής:

“Η Ένωση Γεωργικών Συν/σμών Φαρσάλων είναι δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση, ιδρύθηκε το 1930 και είναι μια από τις αρχαιότερες Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ελλάδας, με 60 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς της Επαρχίας Φαρσάλων του Νομού Λάρισας και με 7.000 περίπου φυσικά μέλη αγρότες. Λειτουργεί με έδρα τα Φάρσαλα Λαρίσης με τη μορφή Νομικού προσώπου Ιδιωτικού δικαίου στα πλαίσια του Νόμου 2169/93 όπως αυτός τροποποιήθηκε “περί Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων”.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες εργαζομένων και συνταξιούχων, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Συγκεκριμένα, η συνεργασία με την εταιρία ΠΥΡΑΜΙΔΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2004-2005 οδήγησε σε μη είσπραξη των συμφωνηθέντων χρημάτων και δικαστική διαμάχη, τα έτη 2006-2007 η συνεργασία με την ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ Α.Ε. έληξε χωρίς να δοθούν στοιχεία από τους διοικούντες για το οικονομικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα των ανωτέρω οικονομικών επιλογών ήταν ο εκ πλειστηριασμός του εργοστασίου φυραμάτων το 2006 λόγω οικονομικών απαιτήσεων των συνταξιούχων. Επιπλέον, το 2008 εκπλειστηριάστηκαν έναντι ευτελούς ποσού τα σιλό του Αγ. Κωνσταντίνου ενώ τα μηχανήματα του αποχνωοτηρίου βρίσκονται  έκτοτε διάσπαρτα στον αύλειο χώρο του εκκοκκιστηρίου με σημαντικές απώλειες πάγιων περιουσιακών στοιχειών και κινητού εξοπλισμού. 

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι το 2008 κατατέθηκε αίτηση συνδιαλλαγής από τους συνταξιούχους της ΕΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ με κύριο αίτημα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, την ακόλουθη απόδοση ευθυνών και την είσπραξη των οφειλών προς αυτούς που ανέρχονται στα 1.043.300,00 ευρώ,

Έχει πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος και αντίστοιχα έλεγχος όλων των υπευθύνων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες; Αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα; Αν όχι προτίθεται να διατάξει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ