APONOMI ANDRES 2Ένας  μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος o FAETHON OLYMPUS MARATHON πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14-07-2014 στον Όλυμπο. O αγώνας είναι ο δυσκολότερος αγώνας στην κατηγόρια του στην Ελλάδα αφού το μεγάλο μέρος της διαδρομής βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα ενώ η συνολική υψομετρική διαφορά της διαδρομής είναι περίπου 3.500 μέτρα. O FAETHON OLYMPUSMARATHON πήρε το όνομα του από τον Φαέθωνα τον ουρανόδρομο τον γιο του Ήλιου. Οι αγώνες αυτού του είδους επειδή γίνονται σε μεγάλο υψόμετρο ονομάζονται και  αγώνες sky running. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι ίσως την επόμενη χρόνια ο αγώνας συμπεριληφθεί στο διεθνές καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας .

100Μια μοναδική εμπειρία  βίωσαν   οι 103 αθλητές που  συμμετείχαν  στον  2ου Faethon Olympus Marathon. Ξεκινώντας  στις 6:05  το πρωί ακριβώς με την ανατολή του ηλίου και αφού διέσχισαν τις 10 υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου κατάφεραν μετά από 44,5  χιλιόμετρα να τερματίσουν σχεδόν όλοι έχοντας απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά που προσφέρει το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Η εκκίνηση του σπουδαίου αυτού αγώνα δόθηκε στον  Κοκκινοπηλό  Ελασσόνας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μ. στις πλαγιές του Ολύμπου. Ο «Faethon Olympus Marathon» είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός Μαραθώνιος καθώς είχε μεγάλη υψομετρική διαφορά. Γι’ αυτό άλλωστε και συμμετείχαν δυνατοί αθλητές βουνού απ όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του Τμήματος Βιοχημείας με υπευθύνους καθηγητές τον κ Κουρέτα Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον κύριο Σταγκο καθηγητή έγινε σημαντική έρευνα που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας .

Οι διοργανωτές δεν ξέχασαν όλους όσους  τους στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και συγκεκριμένα: την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Ελασσόνας, την οικογένεια Τσουρέκα, τους Συλλόγους ΧΟΣ Καλυβιών, ΧΟΣ Ολυμπιάδας, ΧΟΣ  Σπαρμού, τον Χιονοδρομικό ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας, την ομάδα διάσωσης Hellenic Rescue, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας όπως επίσης και όλους τους εθελοντές. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας και υποστηρίχθηκε από φορείς της περιοχής.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΝΟΜΑ ΧΡΟΝΟΣ ΟΜΑΔΑ

ΜΩΙΣΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ 05:59:55 FIFTH ELEMENT

ΤΣΑΝΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 06:09:30

ΔΑΒΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 06:46:24

ΓΚΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 06:58:32 ELASSONA GREEN RUNNING TEAM

KOZANITHΣ ΚΩΣΤΑΣ 07:09:23   ΦΛΟΓΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΑΡΑ 07:27:21 FIFTH ELEMENT

ΠΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ 08:13:33 SALOMON

ΠΑΠΠΑ ΜΑΡΙΑ 10:04:58

ΟΜΑΔΕΣ

ELASSONA GREEN RUNNING TEAM

Μετά το τέλος του αγώνα δήλωσαν:

Παιδής Αθανάσιος  Περιφερειακός  Σύμβουλος Θεσσαλίας: «Για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει αυτή τη σημαντική διοργάνωση. Ο Faethon Olympus Marathon στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία οι αθλητές έμειναν κατενθουσιασμένοι από την ομορφιά της διαδρομής και τη μαγεία του τοπίου του μυθικού Βουνού του Ολύμπου. Ο Όλυμπος μπορεί να γίνει διεθνής πόλος έλξης για το ορεινό τρέξιμο και άλλες  αθλητικές  δραστηριότητες. Είναι κάτι  που προχωρώντας βήμα βήμα με συνεργασία και πίστη στο στόχος μας ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Τριαντάφυλλου Γιώργος Πρόεδρος ΧΟΣ Ελασσόνας: «Ο γιος του ο Φαέθων και ο ουρανοδρομος για άλλη μια χρονιά τελείωσε . Ελπίζω να ευχαριστήθηκαν όσοι πήραν  μέρος και συμμετείχαν  αλλά και στους θεατές που τον παρακολούθησαν Ευχαριστούμε όλους  όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και ελπίζουμε του χρόνου να κάνουμε έναν διεθνή αγώνα παγκόσμιας εμβέλειας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ