ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Υπάρχει ζωτικής σημασίας σύνδεση μεταξύ πεπτικού συστήματος και εγκεφάλου, σύμφωνα με όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή και τα βακτήρια του εντέρου είναι σε θέση να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τη διάθεσή μας…

Τώρα, οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις για βακτηριακή μετακίνηση –ή αλλιώς, διαρροή του εντέρου- μεταξύ των ανθρώπων με κατάθλιψη.

Κανονικά, το πεπτικό σύστημα περιβάλλεται από ένα αδιαπέραστο τοίχωμα κυττάρων. Ορισμένες συμπεριφορές και ιατρικές καταστάσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτό το τείχος, επιτρέποντας τοξικές ουσίες και βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Acta Psychiatrica Scandinavica, περίπου το 35%  των καταθλιπτικών συμμετεχόντων είχαν σημάδια διαρροής του εντέρου, που φάνηκαν στις εξετάσεις αίματός τους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πώς ακριβώς η διαρροή εντέρου σχετίζεται με την κατάθλιψη, αν και προηγούμενες έρευνες φωτίζουν κάπως το θέμα. Η βακτηριακή μετακίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει αυτοάνοσες αποκρίσεις και φλεγμονή, τα οποία είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την έναρξη της κατάθλιψης, την άσχημη διάθεση και την κόπωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ