Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΤΟΝ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ

Τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα επί της Πρότασης Μομφής κατά της Κυβέρνησης

Θωμάς ΨύρραςΗ πρόταση δυσπιστίας από τη στιγμή που μπήκε στο Κοινοβούλιο, αντικειμενικά έχει μετατραπεί από την Κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Επομένως, το ερώτημα, όπως τελικά διαμορφώνεται ενώπιον μας, είναι το εξής: Μομφή ή εμπιστοσύνη; Αυτό φυσικά το γνώριζαν – και το γνώριζαν καλά – όσοι κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, γιατί αυτό επιδίωκαν.

Ήθελαν να τονίσουν εμφατικά το νέο τύπο δικομματισμού. Αυτό και μόνο. Οι εμπνευστές της πρότασης γνώριζαν πως η πρόταση αφορούσε μόνο τους δύο μονομάχους και κυρίως τον ελληνικό λαό που παρακολουθεί αδιάφορος, αφού κατανοεί πως όλα αυτά είναι λόγια και θεατρικά.

Τελικά τι πετυχαίνει; Την ώρα που η Κυβέρνηση ήταν ήδη στριμωγμένη για το φόρο ακινήτων και τα αγροτεμάχια, την ώρα που πολλοί Βουλευτές της Συγκυβέρνησης αμφισβητούσαν την πολιτική της Κυβέρνησής τους, έρχεται η πρόταση δυσπιστίας για να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, τελικά, είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της πρότασης. Επιπλέον, αχρηστεύει και το όπλο της δυσπιστίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Ποιον, λοιπόν, ευνοεί η πρόταση; Ποιον;

Από αύριο το βράδυ, όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συσπειρωθούν, θα πανηγυρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός και θα διακηρύττει πως η Κυβέρνησή του αναβαθμίστηκε, αναβαπτίστηκε, έχοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής. Κι έπειτα, ας περιμένουμε περαιτέρω σκλήρυνση της Κυβέρνησης. Θα περάσει νέα μέτρα – όπως κι αν τα ονοματίσει – θα περάσει πιθανώς ένα νέο μνημόνιο, επισείοντας ανά πάσα στιγμή την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης.

Τελικά, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πετύχατε, να διευκολύνετε το Σαμαρά.

Μπροστά, λοιπόν, στο δίλημμα «μομφή ή εμπιστοσύνη», η απάντηση της ΔΗΜΑΡ είναι η απόρριψη του διλήμματος. Διότι και τα δύο μέλη από τα οποία αποτελείται το δίλημμα «μομφή ή εμπιστοσύνη», βλάπτουν εξίσου την Ελλάδα.

Επιλέγουμε, λοιπόν, το «ΠΑΡΩΝ»ως απαίτηση για μια πολιτική μακριά και από τη νεοφιλελεύθερη κοινωνική αναλγησία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τον επαναστατικό ερασιτεχνισμό και την επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «ΠΑΡΩΝ» είναι αυτή την ώρα η πλέον υπεύθυνη πολιτική στάση. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αλλαγή πολιτικού σχεδίου, που θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται μια πολιτική που μπορεί να ενσταλάξει μέσα στην κοινωνία το αίσθημα ενός κοινού στόχου, κοινού σκοπού, αλλά ταυτόχρονα και μιας αμοιβαίας εξάρτησης. Και αυτό δεν το εξασφαλίζει ο αναδυόμενος δικομματισμός ούτε ο παλιάς κοπής τακτικισμός που παρουσιάζεται μπροστά μας.

Η ΔΗΜΑΡ, λοιπόν, αποκρούει το δήθεν δίλημμα. Θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ», για να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες πρώτα απ’ όλα σε έναν δημόσιο διάλογο που στρέφεται γύρω από το δέον στην αντιμετώπιση της κρίσης, γύρω από τα ζητήματα προστασίας του πολίτη που δέχεται απανωτά πλήγματα από την αντικοινωνική διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.

Το «ΠΑΡΩΝ» δείχνει τη ριζική μας αντίθεση στο δικομματισμό και ταυτόχρονα καταδεικνύει την αναγκαιότητα του τρίτου πόλου που θα εξοβελίσει τους ηγεμονισμούς – απ’ όπου κι αν προέρχονται – και θα επιβάλλει συνθήκες συνεννόησης, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτές τελικά έχει ανάγκη η χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ