ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ, ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ - ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣΠαρέμβαση σχετικά με την λεωφόρο Καραμανλή (Π.Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης), με σοβαρές αιχμές για τη στάση που τήρησαν στο θέμα της ανακοίνωσης της έναρξης των έργων στο συγκεκριμένο δρόμο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου και ο επικεφαλής της παράταξης Νέ@ Λάρισα Ντ. Διαμάντος, έκανε χθες το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης για την ένταξη του έργου της Λεωφόρου Καραμανλή (ΠΕΟ Λάρισας – Θεσσαλονίκης) στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε κατ’ αρχήν την ένταξη του πολύπαθου αυτού έργου και ελπίζουμε να μην σκαλώσει και πάλι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Είναι μια δικαίωση του αγώνα όλων όσων για δεκαπέντε και πλέον χρόνια  επεδίωκαν την υλοποίηση του.

Πρέπει βέβαια να πούμε ότι αυτά τα έργα δεν είναι δουλειά ή επίτευγμα κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, υπηρεσιακού, μετακλητού ή αιρετού παράγοντα, αλλά είναι δουλειά πολλών ανθρώπων, με αναφορά σ’ όλες αυτές τις ομάδες.

Θέλουμε επίσης με την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και όχι μόνο, για τα πραγματικά γεγονότα όπως αυτά εξελίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, διότι δυστυχώς ακόμα και τώρα, κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν τα οφέλη και κάποιοι άλλοι ημιμαθείς, για τους δικούς τους λόγους συνεχίζουν να παραπληροφορούν, όπως άλλωστε έκαναν κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και συνεχίζουν και σήμερα, επί παντός επιστητού να παραπληροφορούν, ως επίδοξοι σωτήρες του τόπου. Πρέπει κάποτε να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Πρέπει ακόμα να τονιστεί ευθύς εξ’ αρχής και άπαξ δια παντός να γίνει κατανοητό απ’ όλους, ότι όποιο έργο γίνεται εντός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων (όπως και σ’ όποιο άλλο δήμο) είτε χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, είτε έχει φορέα υλοποίησης το Δήμο είτε άλλη δημόσια αρχή, η εμπλοκή του Δήμου είναι αυτονόητη.

Κι αυτό συμβαίνει όταν πρόκειται για σχολεία, πλατείες, πάρκα, δρόμους  ή γέφυρες, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμο δεν μπορούν να προχωρήσουν τα έργα αυτά. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν την ευθύνη της ένταξης και της χρηματοδότησης των έργων, επειδή ο νόμος το επιτάσσει.

Το τονίζουμε αυτό, διότι κάποιοι συστηματικά προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα και να προσποριστούν οι ίδιοι (πολιτικά) οφέλη, λέγοντας ότι εκείνοι πέτυχαν την ένταξη του έργου και σ’ αυτούς οφείλεται το σύνολο της επιτυχούς έκβασης της ένταξης του έργου, ακόμα κι όταν η συμμετοχή τους στην ωρίμανση του έργου ήταν ελάχιστη.

Αντιθέτως όταν το έργο έχει προβλήματα, κατά την πάγια τακτική τους, πάντα «φταίνε οι άλλοι».

Τι εννοούμε μ’ όλα αυτά; Ότι την ευθύνη π.χ. των μεγάλων οδικών έργων της πόλης την είχε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα τελευταία δυόμισι  περίπου χρόνια  η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Δήμος είχε και έχει την ευθύνη  για τη συντήρηση των έργων, αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι παρεμβάσεις του δήμου πρέπει να εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αυτά για όσους ειδήμονες και ανεύθυνους ημιμαθείς, που στο βωμό των εντυπώσεων και του στόχου να κατηγορήσουν τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο, λένε ένα σωρό ανακρίβειες, τόσο για να παραπλανήσουν τους πολίτες ρίχνοντας κατ’ αρχήν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά και διεκδικώντας την επιτυχία που δεν τους ανήκει.

Ερχόμαστε τώρα σ’ αυτό καθ’ αυτό το έργο της Λεωφόρου Καραμανλή για να επισημάνουμε κάποια πράγματα που σκοπίμως αποσιωπούνται. Αλήθεια, ποιοι «αγωνίστηκαν» για να ωριμάσει αυτό το έργο; Και από τη στιγμή που ήταν ώριμο για να ενταχθεί, γιατί δεν εντάχθηκε νωρίτερα με διάφορες δικαιολογίες;

Είναι γνωστό ότι πριν παραδοθεί η ΠΑΘΕ στην κυκλοφορία, η σημερινή Λεωφόρος Καραμανλή ήταν ο κύριος άξονας σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Με την κατασκευή της ΠΑΘΕ, «αποδόθηκε» στην πόλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποσυμφορήθήκε ή έγινε λιγότερο επικίνδυνη. Η πάλαι ποτέ Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω της ΔΕΚΕ έκανε κάποιες μικροπαρεμβάσεις, όπως στηθαία, φωτεινούς σηματοδότες κλπ.

Υπήρχε δε, μέχρι το 1999 η προμελέτη Γεωργίου για το τμήμα από τον κόμβο της Βιοκαρπέτ μέχρι τον κόμβο Συκουρίου. Όλα αυτά δεν στάθηκαν εμπόδιο στη δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων και το Δήμαρχο προσωπικά να ασκήσουν πιέσεις στον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη να χρηματοδοτήσει την οριστική μελέτη αυτού του τμήματος καθώς και τη μελέτη της οδού Σανδράκη (ανάχωμα) για νέα χάραξη (για το έργο της Σανδράκη θα επανέλθουμε σύντομα με λεπτομέρειες). Πράγματι το Υπουργείο χρηματοδότησε τότε τις δύο μελέτες μα 100 και 80 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.

Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της ωρίμανσης του έργου.

Βέβαια, το συνολικό ποσό για τις παρεμβάσεις ήταν απαγορευτικό και για το Γ’ ΚΠΣ και πολύ περισσότερο για το Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας. Μετά απ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τις αντίστοιχες της Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας (επί γραμματείας Φ. Γκούπα) συμφώνησαν μετά από προτροπή της δημοτικής αρχή του Δήμου Λαρισαίων να απομονώσουν και να προχωρήσουν στην ωρίμανση του πλέον επικίνδυνου τμήματος από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων.

Οι υπηρεσίες του Δήμου ασχολήθηκαν επισταμένως με επί μέρους μελέτες, τεχνικές και πολεοδομικές, απαλλοτριώσεις κλπ. Έτσι κάποια στιγμή το έργο ωρίμασε και πιέστηκε η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας να το εντάξει, πράγμα που έγινε με ένα αρχικό ποσό 950.000 ευρώ αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Οι πιέσεις ήταν συνεχείς, αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρχε ανταπόκριση η δημοτική αρχή έδωσε εντολή πριν από ένα χρόνο περίπου  (υπόψιν ότι το ΕΣΠΑ από τον Ιούλιο του 2012 πέρασε στην Περιφέρεια) στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να ετοιμάσουν ένα σύνολο μικρών παρεμβάσεων που να μπορεί να καλυφθεί από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Λαρισαίων ίσως και με τη βοήθεια της αντιπεριφέρειας. Όταν ετοιμάστηκε το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε στις υπηρεσίες της περιφέρειας, οι οποίες είχαν την ευθύνη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν κατορθώσαμε πολλά πράγματα, αφού η απάντηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας ήταν πως αν εξευρεθούν τα χρήματα, τότε θα ενταχθεί το έργο, το οποίο ήταν πανέτοιμο, αλλά εντωμεταξύ οι προθεσμίες για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχαν εκπέσει και χρειάστηκε η εκ νέου επικαιροποίηση τους. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην προχθεσινή ανακοίνωση.

Αναφέρουμε την ιστορία πέραν των προηγουμένων και τις επί μέρους ενέργειες που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου, για να εκλείψει αμφιβολία από τους όψιμους αμφισβητίες.

Και τονίζουμε ακόμα ότι ο Δήμος Λαρισαίων, όλα αυτά, μελέτες, απαλλοτριώσεις κλπ. τα πληρώνει από τους δικούς του πόρους και όχι από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς, για να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης την τεράστια διαφορά του να έχεις χρήματα από το ΕΣΠΑ για να πληρώνεις έργα, μελέτες και απαλλοτριώσεις από το να αναγκάζεσαι να συγκεντρώνεις χρήματα, ή να δανείζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, είναι εύκολο να κάνεις…

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι όταν το ΚΠΣ ή το ΕΣΠΑ το χειρίζονταν οι Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όταν ενέτασσαν, παρέδιδαν ή υλοποιούσαν έργα, το έκαναν χωρίς φανφάρες και δημοσιότητα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στη συνέχεια παραθέτουμε το ιστορικό της πορείας του έργου, όπως το χειρίστηκαν από το 1999 οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων:

Με την απόφαση αρ. πρ. ΔΜΕΟ/ε/918/10-12-2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η Οριστική Μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων «Βελτίωση της υφιστάμενης Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (περιοχή Λάρισας) στο τμήμα Ανισόπεδος Κόμβος Νίκαιας (Χ.Θ. 0+000) έως Ανισόπεδος Κόμβος Συκουρίου (Χ.Θ. 11+272)» συνολικού μήκους 11,272 χλμ η οποία εκπονήθηκε από τα συνεργαζόμενα γραφεία μελετών Αθανασίου Γεωργίου & Συνεργάτες Ε.Ε.-Σπυρίδωνος Αντζουλάτου-Ιωάννη Μπούρα – Φ. Καρυδάκη – Ι. Μαυράκη ΕΠΕ – Χαρ. Θεοδωρόπουλου και Αλ. Παρασκευόπουλου.

Επίσης είχε εκδοθεί η ΚΥΑ 85451/22-7-2002 των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την παραπάνω μελέτη..

Η παραπάνω μελέτη, στο τμήμα που διέρχεται από τον αστικό ιστό της Λάρισας με χιλιομέτρηση 5+680 έως 6+640 (περιοχή TRAVEL STOP) παρουσίασε προβλήματα ως προς την εφαρμογή της διότι το κόστος των απαλλοτριώσεων που απαιτούνταν ήταν τεράστιο και ουσιαστικά καθιστούσε τη μελέτη ανενεργή.

Η συγκεκριμένη περιοχή όμως αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Λαρισαίων για την εξασφάλιση των σωστών κυκλοφοριακών συνθηκών. Λόγω της μεγάλης οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και λόγω μεγάλης επικινδυνότητας έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια, η δε κυκλοφορία των πεζών είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Επειδή έπρεπε να προετοιμαστεί φάκελος για έγκριση χρηματοδότησης του εν λόγω έργου από το ΕΣΠΑ, μας ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να υποβάλουμε το συντομότερο δυνατόν επικαιροποιημένη μελέτη.

Ο Δήμος Λαρισαίων, ως ενδιαφερόμενος φορέας και επισπεύδων του έργου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ολοκληρώσει με δικές του δαπάνες τη διαδικασία τροποποίησης των μελετών ,  επειδή το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν διέθετε τα αντίστοιχα κονδύλια και θα ήταν αδύνατη η προώθηση ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  (Δ.Μ.Ε.Ο.),  αποφάσισε να αναθέσει στον αρχικό μελετητή κ. Αθ. Γεωργίου (ο οποίος διαθέτει τα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής) να συντάξει μια σειρά αναμορφωμένων μελετών για το συγκεκριμένο τμήμα, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση (νέα κτίρια που έχουν κτιστεί , νέες δραστηριότητες κλπ).

Ανατέθηκαν έτσι οι μελέτες

«ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»

«ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΟΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΔΙΓΕΝΗ ΕΩΣ ΔΟΥΚΑ» με συνολικό κόστος 58.683,48 ΕΥΡΩ (με ΦΠΑ).

Τα παραπάνω υποβλήθηκαν από την Υπηρεσία μας στην Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το 19200/10-12-2009 έγγραφο μας και η οποία τις μεταβίβασε στην Διεύθυνση Μελετών Εργων Οδοποιίας του ΥΠΟΜΕΔΙ (Δ.Μ.Ε.Ο.) –  με το έγγραφο με αρ. πρωτ.: 2040/86961/7-6-2010 – λόγω αρμοδιότητας ως Προϊσταμένη Αρχή της σύμβασης εκπόνησης της αρχικής μελέτης .

Με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΔΜΕΟ/2886π.ε./7-10-2011 η ΔΜΕΟ έκανε κάποιες  παρατηρήσεις για τα πλάτη των λωρίδων κλπ και την προσαρμογή τους στις ΟΜΟΕ-ΚΑΟ που στο μεταξύ τέθηκαν σε ισχύ.

Με το 14520/14-2-2012 έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων διαβίβασε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τις μελέτες, μετά τις διορθώσεις που επήλθαν βάση των παρατηρήσεων της ΔΜΕΟ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων με το αρ. πρωτ. 2/2/8/01-3-2012 έγγραφό του γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση της  Οριστικής Μελέτης Συγκοινωνιακών Έργων «Βελτίωση της υφιστάμενης Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (περιοχή Λάρισας) στο τμήμα Ανισόπεδος Κόμβος Νίκαιας (Χ.Θ. 0+000) έως Ανισόπεδος Κόμβος Συκουρίου (Χ.Θ. 11+272)» για το οδικό τμήμα από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων (Χ.Θ. 5+680 – Χ.Θ. 6+640).

Στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη συνεδρίαση της στις 23-3-2012  (Πρακτικό 8ο – Απόφαση 196/2012), η οποία ως Προϊσταμένη Αρχή έχει την αρμοδιότητα έγκρισης μελετών  έως 300.000 ΕΥΡΩ, ενέκρινε ομόφωνα ως προς το τεχνικό μέρος τις μελέτες

«ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»

«ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΟΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΔΙΓΕΝΗ ΕΩΣ ΔΟΥΚΑ» οι οποίες συντάχθηκαν από τον ανάδοχο μελετητή με σχετικές συμβάσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Πράξεις αναλογισμού-τακτοποίησης στις περιμετρικές οδούς του σχεδίου πόλης και Τροποποιήσεις σχεδίου πόλης.

1. Λεωφόρος Καραμανλή (Παλαιά εθνική οδός)

Συντάχθηκε η με αρ. 9/03 πράξη αναλογισμού-αποζημίωσης που αφορά στη διάνοιξη  τμημάτων των καθέτων οδών (Ενιπέως, Ευβοίας, Φλέμιγκ και Χονδρονάσιου) προς την παλιά Εθνική οδό (σε εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης).

Επιπλέον συντάχθηκαν οι εξής τροποποιήσεις του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης :

1.  στην ιδιοκτησία Παμπέρη-Παπαχατζή (ΦΕΚ ΑΑΠ 519/1.12.10) για τη διαπλάτυνση της οδού Δούκα και τη δημιουργία κόμβου επί της  Λεωφόρου Καραμανλή (Παλαιά εθνική οδός) . Η   απαλλοτρίωση  της πιο πάνω ιδιοκτησίας , εμβαδού 357,46 τ.μ  και αξίας 309.376.30 ευρώ συντελέστηκε με ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου εμβαδού 300,30 τ.μ.  (αρ. συμβολαίου 6892/13 συμβ. Δ. Νάνου) και συμπληρωματική καταβολή ποσού 41.168,64 ευρώ (ΑΔΛ 641/11) τροποποιήσεις  σχετικά με την  αλλαγή του πλάτους του προκηπίου από 4,00  σε 7,00 μ. (ΦΕΚ 108Δ/8.3.90 και  ΦΕΚ 746Δ/22.12.89)».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ