ΣΥΡΙΖΑ: ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΣχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία των αγροτών και επ’ ευκαιρία των προαναγγελθεισών αγροτικών κινητοποιήσεων, οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας) και Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας), έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα οξυμένα τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών, κορυφώνονται με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την φορολόγησή τους. Δίνεται η χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά, μέσα από την απομύζηση του αγροτικού εισοδήματος με τα νέα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όταν μάλιστα δεν έχει δρομολογηθεί καμία από τις αναγκαίες διαδικασίες παραγωγικής ανασυγκρότησης και στήριξης του αγρότη και του εισοδήματός του.

Με βιασύνη και προχειρότητα επιβάλλονται μέτρα χωρίς διάλογο με εκπροσώπους του κλάδου και χωρίς ενημέρωση των αγροτών από την κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων. Ο αγροτικός κόσμος είναι απροετοίμαστος, όπως και οι εφορίες και οι λογιστές που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στα ερωτήματα των αγροτών.

Οι καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων είναι μέτρα που θέτουν σε επισφάλεια την πλειοψηφία αυτών, οδηγώντας τους στην ανέχεια και στη σταδιακή εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.

Οι νέοι  επιβαλλόμενοι φόροι,  το χαράτσι των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τους αγροτοκτηνοτρόφους. Θα απαιτηθεί από αυτούς να πληρώσουν στην εφορία τεράστια ποσά που δε διαθέτουν, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει ήδη εκμηδενιστεί εξαιτίας

 του υψηλού ενεργειακού κόστους (αυξήσεις αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, λόγω  της αύξηση κατά 157% του τέλους ΑΠΕ)

 του υψηλού κόστους παραγωγής

 της έλλειψης ρευστότητας και της απουσίας αγροτικής πίστης (ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς)

Είναι σαφές ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές δε στηρίζεται ο αγροτικός τομέας, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει το μοχλό εξόδου όλης της χώρας από την κρίση. Αντίθετα οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή, συμπαρασύροντας σε αυτή το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της Θεσσαλίας και, κατ’ επέκταση, της χώρας, οδηγώντας σε επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο πραγματικός στόχος των νέων φόρων είναι η ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση των αγροτών, η αρπαγή της μικρής ιδιοκτησίας προς όφελος των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου και η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των λίγων και “μεγάλων”. Η επιβολή και εφαρμογή τους αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την πλαστότητα των διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί του  πρωτογενή τομέα ως “θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος” και “βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αταλάντευτα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, στηρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους μέσα κι έξω από τη Βουλή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ