ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

κεφαλ

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης φτάνουν σε όλο τον κόσμο από την πολύπαθη Κεφαλονιά, η οποία λόγω των καταστροφικών σεισμών του τελευταίου δεκαημέρου, μετρά χιλιάδες άστεγους και εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια.

Δυστυχώς για τους χιλιάδες αυτούς αστέγους η πολιτεία τους επιφύλαξε διαμονή σε σκηνές μέσα σε γήπεδο, για κάποιους άλλους διαμονή στα δύο πλοία που έπλευσαν πριν από μία εβδομάδα στο νησί, αλλά και ομαδική διαμονή στο κλειστό γυμναστήριο με γέρους και ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε στρώματα γυμναστικής χωρίς κάποια άλλη μέριμνα.

Αυτές οι τριτοκοσμικές και απάνθρωπες συνθήκες, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ειδικά για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα μικρά παιδιά οφείλονται στην ανικανότητα και την αδιαφορία της πολιτείας, που θα μπορούσε από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης του πρώτου καταστροφικού σεισμού να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαμονή και ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής σε όλους τους άστεγους σεισμοπαθείς, μεταφέροντάς τους στα εκατοντάδες ξενοδοχεία του νησιού, που όπως έχουμε δει άντεξαν στους σεισμούς, δίνοντας φυσικά και κάποιο κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους.

Και φυσικά δεν μιλάμε να δώσει στους ξενοδόχους κάποια ποσά ώστε να εκμεταλλευτούν το σεισμό και το κράτος και να αποκτήσουν έσοδα σε μία νεκρή τουριστικά περίοδο.

Τα κίνητρα θα ήταν να μην πληρώσει κανένας ξενοδόχος που θα φιλοξενήσει άστεγους, ρεύμα στη ΔΕΗ για όλη την περίοδο της φιλοξενίας. Επίσης το κράτος, αντί να μπαίνει σε τεράστια έξοδα για τη μετακίνηση στρατιωτών και το στήσιμο σκηνών και τη δημιουργία δήθεν υποδομών υγιεινής στους καταυλισμούς που έστησαν,  θα μπορούσε να χορηγήσει σε όλους τους ξενοδόχους για την περίοδο που θα φιλοξενούν άστεγους και ασθενείς, πετρέλαιο στην τιμή του εφοπλιστικού πετρελαίου, ή να δώσει δωρεάν καύσιμα από τα αποθέματα του στρατού.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους τελευταίους βουλευτές που επισκέφθηκαν το νησί, να βλέπουν με ανθρώπινο μάτι τη δυστυχία των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, και όχι να αξιοποιούν το δράμα τους για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπών. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας πρωθυπουργός καμίας χώρας και κανένας παρατρεχάμενος δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους και περιοχές που έπληξαν φυσικά φαινόμενα.

Επειδή δεν είναι ακόμη αργά ας σπεύσουν σήμερα οι κυβερνώντες να συνεννοηθούν με τους ξενοδόχους στο νησί για να μεταφερθούν εκεί οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα. Και αν γίνει αυτό να είναι σίγουροι θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για το νησί ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και για τους …ίδιους….

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ