ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

maniatΑπάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την βελτίωση και την απλοποίηση των όρων του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον για τους επαγγελματίες, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.

Ο υπουργός στην απάντηση του σχετικά με τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που υπήρξαν λόγω των επιπλέον πιστώσεων που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του προγράμματος και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επακολούθησαν, αναφέρει πως μέσα από συνδυασμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο τέλος του 2013 ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και έγινε η πίστωση χρημάτων από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε, στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν την αποπληρωμή των οφειλομένων. Σε περίπτωση εξάντλησης του ποσού που έχει καταβληθεί στις τράπεζες, δίνεται η δυνατότητα για καταβολή επιπλέον ποσού.

Για την πρόταση τροποποίησης του ποσοστού προκαταβολής των προμηθευτών (ο βουλευτής είχε προτείνει το ποσοστό της προκαταβολής να φτάσει στο 50%) ο αρμόδιος Υπουργός απαντά πως η οποιαδήποτε τροποποίηση των κριτηρίων και των διαδικασιών σε αυτή τη φάση υλοποίησης του προγράμματος θα οδηγήσει σε επιπλέον καθυστερήσεις στη διαδικασία υποδοχής, καταχώρησης και ελέγχου αιτήσεων, καθώς απαιτείται προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων του δικαιούχου του προγράμματος (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα νέα δεδομένα με νέες χρονοβόρες διαδικασίες.

Τέλος ο κ. Μανιάτης για το τελευταίο σκέλος της ερώτησης του κ. Κέλλα που αφορούσε τη συνέχιση του προγράμματος, καθιστά σαφές πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και στη νέα Προγραμματική Περίοδο, δεδομένου ότι τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ενεργειακή πολιτική της χώρας για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ενώ τόνισε πως κύριος στόχος είναι με την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί κατά την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος, να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, τη βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και κυρίως τη μείωση της γραφειοκρατίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ