ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

ΛΑΜΠΡ1 (Αντιγραφή)Στους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης,  βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Λαρισαίων. Αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και όλης της χώρας, όπου οι σπουδαστές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο τους λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, για το οξυμμένο πρόβλημα της σίτισης των σπουδαστών όπου φέτος δόθηκαν πολύ λιγότερες κάρτες σίτισης, όπως για παράδειγμα για τους σπουδαστές των σχολών με έδρα τη Λάρισα, που δόθηκαν μόλις 2.200 κάρτες σίτισης για ένα σύνολο 15.000 σπουδαστών, για  το ζήτημα της στέγασης των σπουδαστών και το χαράτσι των 200 ευρώ που έχει επιβληθεί

ΛΑΜΠΡ2 (Αντιγραφή) Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή η πολιτική απαξίωσης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική για την παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα η εφαρμογή των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων έχει αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες από όλα τα κόμματα που ψήφισαν και σέβονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την «ελεύθερη ανταγωνιστική καπιταλιστική αγορά» της.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, το ΤΕΙ Θεσσαλίας να λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας του εναπομείναντος εκπαιδευτικού προσωπικού, προωθώντας το «νέο είδος» ελαστικού εκπαιδευτικού, του λεγόμενου «υπότροφου», που θα εργάζεται με ατομική σύμβαση εργασίας και θα αξιολογείται με κριτήρια επιχειρηματικότητας. Εξαρτάται δηλαδή από τη δυνατότητα του Ιδρύματος να βρίσκει πόρους, το αν και αν ναι, το «πώς» θα λειτουργεί η κάθε σχολή και τα τμήματά της.»

Αναφερόμενος μετά τις σπουδές για το μέλλον που ετοιμάζουν στη νεολαία η αστική τάξη, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις όπως και αν ονομάζονται «αριστερές», «προοδευτικές», «εθνικής ενότητας» κλπ, είπε: «Ο στόχος που έχουν όλα τα μέτρα και οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν στα ΤΕΙ σύμφωνα με κατευθύνσεις της ΕΕ, να παράγουν φθηνό εργατικό δυναμικό, με λίγα δικαιώματα και απαιτήσεις, που θα κατέχει κάποιες δεξιότητες αντί για ολοκληρωμένη γνώση. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν αυτό που λέει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια, ότι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πρέπει να λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας – κερδοφορίας, όπως άλλωστε συμβαίνει στο χώρο της υγείας, πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Γιατί;

Επειδή αυτό επιβάλλει η ΕΕ, οι συνθήκες της, γιατί αυτή την πολιτική στήριξαν με νύχια και δόντια, οι κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα παλιότερα ή νεόκοπα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χ.Α., το Ποτάμι κλπ,  που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ ως τέτοια που είναι, δηλαδή συμμαχία κρατών για την προστασία των μονοπωλίων της! Το «φιλέτο» του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα ξεψαχνιστεί από τις επιχειρήσεις που ήδη είναι μέσα στις σχολές. Κι αυτό το..ξεψάχνισμα θα γίνει με όρους αγοράς, καπιταλιστικής αγοράς που  και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης και όλοι οι εκλεγμένοι, θα υλοποιήσουν.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του κάλεσε τους σπουδαστές να μην εγκλωβιστούν στη λογική του λιγότερου κακού, στις προσπάθειες που γίνονται σε όλο το μήκος και πλάτος του πολιτικού συστήματος να βρει φόρμουλες ώστε να μπορεί να καλύψει την οργή, την αγανάκτηση, τη δυσπιστία. Όπως τόνισε: «Έχει σημασία αυτή η πολιτική να καταδικαστεί. Και όχι μόνο περιμένοντας τις κάλπες. Έχει σημασία και τώρα να εκφραστεί η αντίθεση, να εκφραστούν αγωνιστικές διεργασίες, να μη μείνει ο κόσμος απαθής, με μια λογική ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Και έχουμε τη δυνατότητα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες. δείτε όλες αυτές τις ημέρες  τους σπουδαστές των Ιατρικών Εργαστηρίων, βγήκαν στο δρόμο, γιατί τα μισά στους μαθήματα δε γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού!!! Είναι κρίσιμο για εμάς να υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες όλη αυτή την περίοδο. Να μην περιμένει ο κόσμος απλά να ψηφίσει και να εκφράσει την άλφα ή βήτα επιφύλαξη.

Κλείνοντας κάλεσε τους σπουδαστές να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και τα ψηφοδέλτια της Λαικής Συσπείρωσης στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με κριτήριο ψήφου την ίδια τους τη ζωή, λέγοντας: «Οι κομμουνιστές είμαστε στους καθημερινούς αγώνες,στους δρόμους. Παλεύουμε καθημερινά για τη συγκρότηση της Λαικής Συμμαχίας, των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, όπου η επόμενη μέρα θα μας βρει σε μια πιο ισχυρή αντιπολίτευση ενάντια στη ζωή που μας ετοιμάζουν. Με αυτό το κριτήριο πρέπει η νεολαία ,να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ