ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

88Σκέφτεστε ίσως ότι πρόκειται για επιστημονική φαντασία; Σκεφτείτε ξανά. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν και να ανακατασκευάσουν ένα πρόσωπο που έχουμε στο μυαλό μας, σύμφωνα με μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό NeuroImage…

Στη μελέτη, οι επιστήμονες έβαλαν τους συμμετέχοντες σε ένα σαρωτή εγκεφάλου fMRI – που καθορίζει τη δραστηριότητα σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου μετρώντας τη ροή του αίματος – και τους έδειχναν τις φωτογραφίες κάποιων προσώπων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μόνο τις σαρώσεις του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τα πρόσωπα που οι συμμετέχοντες έβλεπαν στις φωτογραφίες.

«Είναι ανάγνωση μυαλού,” δήλωσε ο Alan S. Cowen, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, που συνέγραψε τη μελέτη με τους καθηγητές Μ. Marvin Chun από το Yale, και Brice Α. Kuhl από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Είναι η πρώτη προσπάθεια ανακατασκευής προσώπου μόνο από τις σκέψεις. Η φωτογραφία ( είναι πραγματικές φωτογραφίες και αναπαραστάσεις που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο.

Αν και οι ανακατασκευές που βασίζονται σε 30 αναγνώσεις του εγκεφάλου, είναι θολές, προσεγγίζουν τις πραγματικές εικόνες. Έχουν όλες το σωστό χρώμα του δέρματος, και σε 24 από τις 30 ανακατασκευές έχει ανιχνευτεί σωστά η παρουσία ή απουσία ενός χαμόγελου.

Οι ανακατασκευές δεν είχαν μεγάλη επιτυχία στον προσδιορισμό του φύλου και το χρώμα των μαλλιών: Περίπου τα δύο τρίτα ανίχνευσαν σωστά το φύλο, και μόνο οι μισές το σωστό χρώμα των μαλλιών.

“Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για βελτίωση,” δήλωσε ο Cowen, προσθέτοντας ότι αυτά τα πειράματα διεξήχθησαν πριν από δύο χρόνια, αν και μόλις πρόσφατα έγιναν δεκτά για δημοσίευση. Ο ίδιος και οι άλλοι έχουν εργαστεί για τη βελτίωση της διαδικασίας στο ενδιάμεσο.[subscribe2]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ