Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

ΚΟΛΑΤ1 (Αντιγραφή)Σε απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής στην περιοχή των Αμπελακίων προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Κολλάτος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας μπροστά σε ένα πολυπληθές για την περιοχή κοινό στα Αμπελάκια.
Οπως ανέφερεο κ. Κολλάτος αυτά τα 3,5 χρόνια έγιναν τα εξής:

  • Καθαρισμός και τσιμεντόστρωση του ρέματος στην περιοχή της Κεντρικής Πλατείας του χωριού
  • Κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά νερού από τη γεώτρηση στο Μπηλήτικο έως το φυλάκιο της Βασιλίτσας και σύνδεση με την δεξαμενή στη θέση «Συποτό»
  • Προμήθεια ογκομετρικού συστήματος χλωρίωσης και εγκατάστασή του στο χώρο του υδραγωγείου, επένδυση που έλυσε οριστικά το μόνιμο πρόβλημα χλωρίωσης του πόσιμου νερού.
  • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου άρδευσης στα καστανοπερίβολα.
  • Κατασκευή γηπέδου 5χ5 , γηπέδου μπάσκετ και παιδικής χαράς σε χώρο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την εκκλησία.
  • Αποκατάσταση του χώρου στη θέση «Λιβάδια»

Επίσης:

ΚΟΛΑΤ2 (Αντιγραφή)Ενεργοποιήθηκε η χορηγία της  Εθνικής Τράπεζας για την αναστύλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και πραγματοποιήθηκε το έργο στο σύνολό του.

Επικαιροποιήθηκε η χρηματοδότηση του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Β΄ΦΑΣΗ)» ύψους 230.000 ευρώ. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2014.

Παρουσιάζεται στη Δημοσιότητα  μέσα στο Μάιο ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν την συνολική αξιοποίηση και αναβάθμιση της Κοιλάδας των Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας .

Υιοθετήθηκε και προχωρά σε υλοποίηση η κατασκευή πλήρους κόμβου της ΠΑΘΕ στην περιοχή του Πυργετού.

Εχει συνταχθεί πρόταση και αναζητείται χρηματοδότηση για την μετατροπή  του ημιτελούς κτηρίου στο Τοπικό Διαμέρισμα Τεμπών σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων κάτι που θα δώσει νέα πνοή την καρδιά του Δήμου Τεμπών .

Το περσινό καλοκαίρι ο Δήμος Τεμπών και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας τη συμβολή της περιοχής στον πολιτισμό και την παιδεία διοργάνωσε την δεύτερη μουσική κατασκήνωση στα Αμπελάκια δημιουργώντας μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Παράλληλα οι πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας αυτά τα τρεισήμισι χρόνια  ως πρόεδροι των διαχειριστικών επιτροπών του Μανιάρειου κληροδοτήματος και του κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζη συνέβαλαν αποφασιστικά στην ορθή αξιοποίηση της περιουσίας τους και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν.

Ο Δήμος Τεμπών επίσης με την οικονομική του υπηρεσία και τις αποφάσεις της οικονομικής του επιτροπής δρομολόγησε την αποδοχή της κληρονομιάς του Επαμεινώνδα Δεληπάσχου μια υπόθεση που ήταν σε εκκρεμότητα  από το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του ο Δήμος Τεμπών με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου δρομολόγησε την διαδικασία  επικύρωση των ορίων του οικισμού των Αμπελακίων.

Η αυτοδιοίκηση στο παρελθόν υπαγόταν σε άλλες λογικές και συχνά σε άλλες πρακτικές και διατάξεις. Ακόμη και η Κοινότητα Αμπελακίων είχε ακολουθήσει μια πρακτική που συχνά ήρθε σε αντιδιαστολή με όσα ισχύουν σήμερα.

Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και Δήμου.

Πολλοί συντοπίτες μας για παράδειγμα που είχαν ενταχθεί στην επιχορήγηση του Υπ. Πολιτισμού για τις γιορτές των Αμπελακίων, παραμένουν σε διαδικασία ένδικων μέσων ή μη εξόφλησης, λόγω δυσχερειών του συστήματος.

Πολλά θέματα που ίσως τα λύνατε πιο άμεσα, τώρα περνάει περισσότερος χρόνος.

Με πρωτόκολλο παραλαβής- παράδοσης ο Δήμος Τεμπών ανέλαβε από την Κοινότητα Αμπελακίων υποχρεώσεις συνολικού ύψους 487.160,80 ευρώ. Αυτές αφορούσαν εργασίες, προμήθειες και συμβάσεις για  συγχρηματοδοτούμενα  έργα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υποχρεώσεις της Κοινότητας Αμπελακίων  μπορούν να διακριθούν στις εξής κατηγορίες:

Α) Υποχρεώσεις από υπογραφείσες συμβάσεις έργων στις οποίες περιλαμβάνεται και συμμετοχή του Δήμου  συνολικού ύψους 90.798,33 ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές έχουν αποπληρωθεί από το Δήμο Τεμπών στο σύνολό τους και αφορούν τα εξής έργα:

– Κατασκευή αντλιοστασίων- αγωγών μεταφοράς νερού για την άρδευση των καστανοπερίβολων (Α΄ Φάση)

– Κατασκευή αντλιοστασίων- αγωγών μεταφοράς νερού για την άρδευση των καστανοπερίβολων (Η-Μ εγκαταστάσεις Β΄ Φάση)

– Προμήθεια Αγωγών μεταφοράς νερού για την άρδευση των καστανοπερίβολων.

Β) Υποχρεώσεις με πλήρη δικαιολογητικά και παραστατικά προμηθειών και εργασιών ύψους 396.362,61 ευρώ.

Επιπλέον παραλάβαμε:

Μετρητά : 33.790,13 ευρώ

Απαιτήσεις από οφειλέτες :56.543,93 ευρώ.

Μέχρι την 31/12/2013 Ο Δήμος Τεμπών:

Έχει δαπανήσει συνολικά για τις οφειλές της Κοινότητας το ποσό των 379.608,20 ευρώ, δηλαδή έχει αποπληρώσει το 77,92% της συνολικής οφειλής.

Το υπόλοιπο που υπάρχει ως υποχρέωση δηλαδή τα 107,552,60 ευρώ δεν είναι δυνατό να αποπληρωθεί λόγω πράξεων του ελεγκτικού συνεδρίου ή λόγω έλλειψης δικαιολογητικών.

Άρα για την αποπληρωμή του πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστική οδός.

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα αναδείχτηκε  την τελευταία διετία και εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Έχουμε στα χέρια μας ένα αναξιοποίητο θησαυρό: 2,5 χιλιάδες στρέμματα καστανοδάσους η καλλιέργεια του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει ένα σεβαστό εισόδημα στους κατοίκους.

Αποδείχτηκε ότι οι κοινοτικές αρχές που προηγήθηκαν της σύστασης του Δήμου Τεμπών ξεκίνησαν υποδομές στην περιοχή αυτή (ανύψωση φράγματος, κατασκευή αντλιοστασίων, κατασκευή αγωγών   κ.τ.λ.).

Τις υποδομές αυτές ο Δήμος Τεμπών τις βελτίωσε ολοκληρώνοντας τα έργα που ήταν σε εξέλιξη.

Προγραμματισμός

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο που πρόκειται να γίνει και συνοψίζεται στα εξής:

Η ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου άρδευσης και η πλήρηςλειτουργία των αντλιοστασίων. Το πρώτο είναι ένα έργο σχετικά μικρής κλίμακας για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, άρα εφικτό. Το δεύτερο έχει δρομολογηθεί και θα είναι έτοιμο πριν την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου.

Τι χρειάζεται μετά;

Μια ισχυρή ομάδα παραγωγών που θα συμβάλλειστην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος  στην τυποποίησή του και τηνπροώθησή του στην αγορά. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Εδώ ο Δήμος με το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης που έχει συστήσει και λειτουργεί μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά. Έργο πνοής επίσης συνολικά για την περιοχή του Κισάβου είναι και η κατασκευή του φράγματος Αμπελακίων-Πουρναρίου που θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της επάρκειας νερού, ενώ εξετάζουμε και την επέκταση των δικτύων άρδευσης συνολικά στο Δήμο.

Επίσης, η οικονομική κρίση και η μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε.

Πρέπει να αναδείξουμε εκ νέου την περιοχή μας :

– προβάλλοντας με πιο συστηματικό τρόπο τις φυσικές τηςομορφιές, τα ιστορικά και θρησκευτικά της μνημεία. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δρομολογηθεί η αποπεράτωση του ιστορικούκτιρίου της Επισκοπήςκαι η  μετατροπή του σε εκκλησιαστικό μουσείο- χώρο πολιτισμού, η αναστύλωση του παλιού ανεμόμυλου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

– Βελτιώνοντας τις υποδομές (δρόμοι, μονοπάτια) διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση όπως η βελτίωση και σήμανση του ορειβατικού μονοπατιούΟ2.

– Αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες(σίτιση, εστίαση, ξενάγηση)

– Διοργανώνοντας ποιοτικές εκδηλώσεις  σε μόνιμη βάση και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ψηφοδέλτιο

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο κ. Κολλάτος παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού από την περιοχή λέγοντας ότι καταρτίστηκε ένα πολυυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ένα συνδυασμό νίκης, που εκφράζει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο :

üΚωσταρέλλου – Ζαχαριάδη Στυλιανή, Ιδιωτική Υπάλληλος

üΤσεργάς Κων/νος, Εκπαιδευτικός, Πρώην Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠΤ

Υποψήφιοι για το Τοπικό Συμβούλιο Αμπελακίων :

üΖαχαριάδης Γεώργιος, Ελεύθερος Επαγγελματίας

üΙγγλέζου – Ζαχαριάδη Χαρίκλεια, Ελεύθερος Επαγγελματίας,

üΜιχαλάκης Σωτήρης, Συνταξιούχος, Πρόεδρος Τ.Κ. Αμπελακίων

üΣερέτης Χρόνης, Ελεύθερος Επαγγελματίας

Υποψήφιοι για το Τοπικό Συμβούλιο Τεμπών :

üΛαγούρος Γιάννης, Ιδιωτικός Υπάλληλος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ