5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ MERS

345Ένας  νέος  ιός παρόμοιος  με τον SARS εξαπλώνεται μέσω της Μέσης Ανατολής και περιοχών της Ευρώπης. Ο ιός, που ονομάστηκε MERS (Middle East Respiratory Syndrome = Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) έχει σκοτώσει πάνω από το ήμισυ των θυμάτων του καθώς οι εμπειρογνώμονες αγωνίζονται να εντοπίσουν την αιτία του.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον ιό MERS

  1. Εξαπλώνεται

Ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία, με 378 περιστατικά και 107 θανάτους.  Αλλά τουλάχιστον 14 άλλες χώρες έχουν αναφέρει λοιμώξεις, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μαλαισία, το Ομάν, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Φιλιππίνες και τώρα οι ΗΠΑ.

  1. Είναι θανατηφόρος

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό MERS έχουν πεθάνει από αυτόν, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι περισσότερες από τις θανατηφόρες περιπτώσεις αφορούσαν ηλικιωμένους και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.

  1. Μοιάζει με τη γρίπη

Συμπτώματα του ιού MERS περιλαμβάνουν πυρετό και βήχα, τα οποία είναι επίσης συμπτώματα της γρίπης. Ο MERS μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια και δύσπνοια, και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

  1. Μπορεί να προήλθε από τις καμήλες, τις νυχτερίδες, ή και τα δύο

Ενώ η πηγή του MERS παραμένει μυστήριο, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι προήλθε από κάποιο ζώο. Οι καμήλες και οι νυχτερίδες στη Σαουδική Αραβία έχουν βρεθεί  θετικά στον  ιό.

  1. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον MERS. Οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν δέχονται υποστηρικτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των διαφόρων συμπτωμάτων της λοίμωξης. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

657

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ