ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

ΙΚΑΗ συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, με τις οδηγίες της Ε.Ε, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πέρασε στη δεύτερη φάση των διαθεσιμοτήτων στο ΙΚΑ. Μετά τους 180 εργαζόμενους της πρώτης φάσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, προστέθηκαν πρόσφατα άλλοι 140 εργαζόμενοι στο ΙΚΑ πανελλαδικά από την Τεχνική Διεύθυνση και τα Τμήματα Παροχών.

(Ορισμένοι και από τη Λάρισα, όπως πολύτεκνη καθαρίστρια με 7 χρόνια προϋπηρεσίας), με το ψευτοεπιχείρημα του πλεονάζοντος προσωπικού. Και απ’ ότι φαίνεται θα υπάρχει και χειρότερη συνέχεια.

Πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, μετά το τέλος της δίμηνης διαθεσιμότητας, αν δεν υπάρξει άλλη θέση σε άλλη υπηρεσία ή αν αδυνατούν να μετακινηθούν σε μια ακριτική για παράδειγμα περιοχή, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Αυτές οι διαθεσιμότητες-απολύσεις και στο ΙΚΑ, συνδέονται με την επέκταση των μορφών πρόσκαιρης-κακοπληρωμένης εργασίας στο δημόσιο και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων, τσάκισμα παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας, ενίσχυση της επαγγελματικής-ιδιωτικής ασφάλισης, λειτουργία του «δημόσιου» πυλώνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όλες αυτές οι αντιασφαλιστικές πολιτικές είναι διακηρυγμένες από τις καταστατικές συνθήκες της Ε.Ε, γι’ αυτό και εφαρμόζονται, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, με ή χωρίς μνημόνια.

Με το νόμο 4250/26-3-14 η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωρά, εκτός των άλλων, σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου και επιτελικού αστικού κράτους, πιο αποτελεσματικού στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το νέο σύστημα αξιολόγησης έρχεται για να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους δημοσίους υπαλλήλους, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το δόγμα «νόμος και τάξη», να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη, να μεθοδεύσει τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει την αντίθεσή του στις διαθεσιμότητες. Ζητά να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ