ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΨΥΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει:

«Η καθυστέρηση του Υπουργείου Υγείας να καλύψει ένα μικρό αριθμό θέσεων επικουρικών ιατρών αναισθησιολόγων θα σημάνει πως από τα μέσα του τρέχοντος μηνός θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Γιατί ενώ μέχρι σήμερα για δέκα χειρουργικές ειδικότητες διατίθενται τρεις (3) χειρουργικές αίθουσες σε ημερήσια βάση, από την 1η Ιουλίου – και όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι –  οι αίθουσες θα μειωθούν σε δύο (2), και αν δεν αλλάξει κάτι από τα μέσα του Ιουλίου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θα διαθέτει μόνο μία (1) αίθουσα, για τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει πώς, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά, για την επίμαχη περίοδο δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού.

Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων διογκώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη για την οποία εγγράφως έχουν ενημερωθεί, έγκαιρα τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα έπρεπε σήμερα να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους ενώ στον Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 15 θέσεις.

Σήμερα, εργάζονται 8 αναισθησιολόγοι ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία τριών επικουρικών ιατρών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας μόνο το 2013 στο ΠΝΛ, έγιναν 9.365 χειρουργικές επεμβάσεις και με δεδομένο ότι, τα τελευταία χρόνια, λόγω βλαβών λειτουργούν οι  μισές χειρουργικές αίθουσες.

Το Υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά το αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου για την πρόσληψη τριών επικουρικών (αναισθησιολόγων) εγκρίνοντας μόνο τη μία θέση, κάτι που έπραξε στη συνέχεια μετά τις αντιδράσεις της διοίκησης του ΠΝΛ. Ωστόσο ο χρόνος πρόσληψης των επικουρικών ιατρών αποτελεί ένα ανοικτό θέμα και εφόσον δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες τότε θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των χειρουργών ιατρών, ότι δηλαδή σε συνδυασμό και με τις θερινές άδειες θα διατίθενται αναισθησιολόγοι μόνο για ένα χειρουργικό τραπέζι, το οποίο θα μοιράζεται σε δέκα χειρουργικές ειδικότητες.

Επειδή το νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατρούς – αναισθησιολόγους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα

Επειδή, μετά από σύσκεψη για τον απολογισμό του έργου των Νοσοκομείων για το πρώτο τρίμηνο του 2014, εξετάσθηκαν αποτελέσματα οικονομικών και λειτουργικών δεικτών κατατάσσοντας νοσοκομεία σε “καλή” και “κακή” κατάσταση, παραβλέποντας πραγματικούς “ποιοτικούς” δείκτες που αν μη τι άλλο αφορούν στη δυνατότητα και τα μέσα των νοσοκομείων να παράσχουν υπηρεσίες υγείας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας να μη “μείνει” χωρίς ιατρούς αναισθησιολόγους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ