ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ, ΟΓΚΩΔΗΣ ΠΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

MWMΠρόκειται για πύργο ηλιακής-αιολικής ενέργειας, που θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Προβλέπεται να έχει ύψος 686 μέτρα, πολύ ψηλότερο δηλαδή, από άλλα αμερικανικά κτίρια-ορόσημα, όπως το 443 μέτρων Empire State Building.

Η ηλιακή-αιολική υβριδική εγκατάσταση σχεδιάστηκε από την εταιρεία Solar Wind Energy Tower Inc, που έδρα της έχει το Maryland,  η οποία μόλις εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του πρώτου της μοντέλου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κατασκευαστεί κοντά στο San Luis, της Αριζόνας, μέχρι το 2018.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου $ 1,5 δισ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τη μέγιστη απόδοση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, ο πύργος θα παράγει έως και 1.200 μεγαβατώρες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι θα παράγει 435 μεγαβατώρες κατά μέσο όρο το μήνα.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα παραπάνω, αρκεί να πούμε ότι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, στο Palo Verde, της Αριζόνα, παράγει 3.937 μεγαβατώρες, ενώ το μικρότερο, στο Fort Calhoun, παράγει περίπου 502 μεγαβατώρες.

Έτσι, ενώ ο πύργος θα είναι μια γιγαντιαία δομή, θα μοιάζει με μια σχετικά μικρή πυρηνική εγκατάσταση όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας – χωρίς όμως τα ραδιενεργά απόβλητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ