ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ;

αστεγοςΑλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ανώνυμα κάποια Λαρισαία για την απομάκρυνση των αδέσποτων από το κέντρο της Λάρισας, επειδή όπως υποστήριξε αποτελούν εστία μόλυνσης αλλά και επειδή την ενοχλεί η «σκυλίλα»…

Η πρόταση αυτής της κυρίας που κατατέθηκε στην ιστοσελίδα onlarissa.gr αν μη τι άλλο είναι και επικίνδυνη αφού η ίδια ή κάποιος άλλος σε λίγο μπορεί να μας πουν ότι και κάποιος άστεγος που δεν έχει που να πλυθεί τους ενοχλεί και κατά συνέπεια επειδή μυρίζει θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Σίγουρα τέτοιες απόψεις που κάνουν λόγο για εξοστρακισμό και κατά συνέπεια έμμεση θανατική καταδίκη των αδέσποτων και γιατί όχι αργότερα και των άστεγων θα πρέπει να είναι κατακριτέες και καταδικαστέες από κάθε υγιώς σκεπτόμενη κοινωνία και θα πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους άτομα, συλλογικότητες, φορείς και τοπικές αρχές.

Ηδη η πρώτη αντίδραση ήλθε μέσω της φιλοζωικής οργάνωσης «Αnim. A.L.» και σίγουρα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες και ειδικά από το δήμο Λαρισαίων που έχει την ευθύνη για την περίθαλψη αυτών των ζώων που είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και αποπαρασιτωμένα.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της οργάνωσης Αnim. A.L. στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς σαν φιλοζωικό σωματείο, δε θα σχολιάσουμε το ανυπόγραφο του άρθρου αλλά και της κυρίας που κάνει την φοβερή αυτή πρόταση, ούτε το ύφος και τις εκφράσεις.

Θα διευκρινίσουμε μόνο τα εξής:

• Όλα τα σκυλιά του κέντρου της Λάρισας είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα από τον Δήμο.

• Οποιοσδήποτε και να έμενε στο δρόμο θα ήταν ‘’θεοβρώμικος’’ . Παρόλα αυτά, τα σκυλιά του κέντρου, και ειδικά αυτά που βρίσκονται στο δικαστικό, σιτίζονται καθημερινά από φιλόζωους πολίτες και καταστηματάρχες κι επίσης αποπαρασιτώνονται για ψύλλους και τσιμπούρια από εθελοντές.

• Τα σκυλιά αυτά, βρίσκονται χρόνια στην πλατεία και στο κέντρο της πόλης γενικότερα (όχι φυσικά από δική τους επιλογή),έχουν προσαρμοστεί πλήρως σε αυτή την κατάσταση και δεν δημιουργούν προβλήματα, παρά μόνο αν κάποιος τα ενοχλήσει, όπως θα έκανε και ο καθένας μας άλλωστε. Αν όμως κάποιος έχει έτοιμα σπίτια ή μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά στην περίθαλψη, φιλοξενία και εύρεση οικογενειών για τα πλάσματα αυτά, ευχαρίστως να τον βοηθήσουμε.

• Το να αφήσει κάποιος ‘’αρμόδιος’’ τα σκυλάκια αυτά σε ‘’δάση και αγρούς ώστε να μην αναπνέουν και αυτά τα δύστυχα σωρό από καυσαέριο αυτοκινήτων’’, εκτός του ότι είναι παράνομο, ισούται με καταδίκη σε θάνατο των ζώων, αφού η εύρεση τροφής θα είναι αδύνατη, εκτός αν η κυρία που κάνει την πρόταση πιστεύει πως αρκεί το καθαρό οξυγόνο για να τραφούν.

• Τα αδέσποτα δεν επέλεξαν μόνα τους να είναι αδέσποτα, αλλά κάποιοι άνθρωποι με έλλειψη παιδείας και σεβασμού προς τη ζωή. Ας μην καταδικάζουμε τα πλάσματα αυτά λοιπόν με ανούσιες προτάσεις κι ας προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι άνθρωποι, βοηθώντας τα, φροντίζοντάς τα και προσπαθώντας να ζούμε αρμονικά με αυτά. Όποιος νομίζει ότι αυτός ο κόσμος είναι πλασμένος μόνο για τους ανθρώπους και τα ντουβάρια είναι ένα δυστυχισμένος άνθρωπος.

Τέλος ελπίζουμε αύριο-μεθαύριο να μην ενοχληθεί κανείς με ανάλογες αντιλήψεις από τη ‘’βρώμα’’ των άστεγων ανθρώπων και προτείνει τη μετακίνησή τους σε ‘’δάση και αγρούς’’ κι ευχόμαστε να μην βρεθεί ποτέ κανείς σε ανάλογη θέση.

Αν μας ενοχλούν οι άστεγοι(δίποδοι και τετράποδοι) ας κάνουμε κάτι ώστε να μη δημιουργηθούν νέοι.

Καλά θα κάνουμε να προσέχουμε τι προτείνουμε και τι αναρτούμε δημόσια ,σε τι ύφος και για ποιους λόγους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ