ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ

βουληΜε μία Τροπολογία-δώρο, που επιχειρείται να περάσει την προσεχή Τρίτη, από το Θερινό Τμήμα της Βουλής και σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει συνολική λύση στα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα και υπερχρεωμένα εκδοτικά συγκροτήματα, διαλύοντας ουσιαστικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στον χώρο του Τύπου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης και Υγείας, Μάκης Βορίδης, αν και εμφανίζεται σα μία συνολική ρύθμιση των δυσλειτουργιών της διαφημιστικής αγοράς, στην πραγματικότητα παρέχει τη δυνατότητα στους μεγάλους εκδότες να ελέγξουν όλη την διαφημιστική εισροή σε βάρος των μικρών ανεξάρτητων εκδοτικών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, είναι η «ταφόπλακα» για το διαφημιστικό κλάδο, αφού καταργώντας τα περιθώρια κερδοφορίας των μικρών διαφημιστικών εταιρειών, οδηγεί σε «λουκέτο» τις μικρομεσαίες εταιρείες.

Με την Τροπολογία, που… «μυρίζει» προεκλογική περίοδο, αλλοιώνεται η έννοια της δεσπόζουσας θέσης, αφού επαναπροσδιορίζει παλαιότερες νομοθεσίες, που διασφάλιζαν τον υγιή ανταγωνισμό και εμπόδιζαν τις υπερσυγκεντρώσεις στα ΜΜΕ.

Ενδεικτικό των στόχων της Τροπολογίας, που η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ως ένα από τα πάγια αιτήματα της Τρόικα (η μόνη απαίτηση της οποίας είναι η κατάργηση του “αγγελιόσημου”) είναι, ότι πάει να την περάσει σε περίοδο διακοπών, χωρίς καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, με προφανή στόχο να ευνοήσει συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.

Με την Τροπολογία, εξάλλου, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, ενώ επιτρέπεται ακόμη και η αλλαγή περιεχομένου ΜΜΕ, όπως στο ραδιόφωνο, όπου οι ενημερωτικοί σταθμοί θα μπορούν εν μία νυκτί να μετατρέπονται σε μουσικούς χωρίς κανένα εμπόδιο, παρά μόνο με μία αίτηση προς το ΕΣΡ.

Δεν είναι άλλωστε άσχετο της σπουδής της Κυβέρνησης και των Υπουργών που υπογράφουν, ότι το Λογιστήριο του Κράτους σε σχετική κυβερνητική ερώτηση επεσήμανε, ότι λόγω της επείγουσας διαδικασίας για την κατάθεση της Τροπολογίας, δεν μπορεί να προβλέψει τις παρενέργειες, που μπορεί να έχει στην αγορά εργασίας.

e-poli.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ