ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

φυλακηΞεκίνησε τη Δευτέρα η λειτουργία του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, έπειτα από υπογραφή σχετικής κοινής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της συναρμόδιας υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα.

Το πρόγραμμα άρχισε με τη χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους από οπιοειδή κρατούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατουμένους. Το πρόγραμμα θα παρέχει βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Η θεραπευτική μονάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες.

Μάλιστα, στον άμεσο προγραμματισμό των δύο υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ είναι και η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η Ελλάδα “συναντά” τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ενυλώνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Εκ μέρους του υπουργείου μας ευχαριστούμε τον ΟΚΑΝΑ για την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και ελπίζουμε να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κρατουμένων και στα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης της χώρας».

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ