Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ: ΚΟΒΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ

gelalis-dimitrisΜε αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία περικόπτονται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ μια σειρά από εξετάσεις, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

««Μαχαίρι» αποφάσισε να βάλει το Υπουργείο Υγείας σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις που ως τώρα κάλυπτε στους ασφαλισμένους ο ΕΟΠΠΥ και πλέον δεν θα αποζημιώνονται από τον οργανισμό. Ανάμεσα στις εξετάσεις που θα σταματήσουν να επιχορηγούνται είναι το τεστ ΠΑΠ, οι εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, η μαστογραφία, μαγνητικές τομογραφίες.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών για την υγεία, σηματοδοτώντας την πλήρη απόσυρση του κράτους από την ελάχιστη δημόσια κάλυψη των διαγνωστικών αναγκών των ασφαλισμένων, παρακάμπτοντας επιστημονικά κριτήρια των ιατρικών συλλόγων. Οι περικοπές αυτές θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη πενιχρό εισόδημα των ασφαλισμένων και θα τους αναγκάσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει ότι η μνημονιακή κυβέρνηση βάζει τους νόμους της αγοράς πάνω από την υγεία των πολιτών και γυρίζει την ιατρική επιστήμη χρόνια πίσω. Hαντιμετώπιση των ασθενειών στηρίζεται στην πρόληψη, τέτοιου είδους πρακτικές χωρίς σχεδιασμό και με αυθαίρετα κριτήρια είναι απάνθρωπες και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αγνοεί φαίνεται ο αρμόδιος Υπουργός ότι εξετάσεις που αποφάσισε να ΄΄κόψει΄΄ έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Η τριετία που βάζει ο κ. Βορίδης  για τους ελέγχους σε τεστ ΠΑΠ και η μη κάλυψη κάτω των 21 και άνω των 65 καθώς και η εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη άνω των 50 ετών, είναι απλώς θάνατος.

Αυτή εννοεί η συγκυβέρνηση όταν λέει για διαμόρφωση ΄΄εθνικής πολιτικής΄΄ και πρόσωπο ΄΄κοινωνικής ευαισθησίας΄΄;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η ορθή θεραπευτική πρακτική και η πρόληψη δε μπορούν να καθορίζονται με βάση τα λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η τρόικα. Δεσμεύεται ότι θα καλύψει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων πολιτών που απέκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ