ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

τσίπρας ΔΕΘΈνα εθνικό σχέδιο δράσης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο το οποίο θα πάψει να ισχύει το βράδυ των εκλογών εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Το εθνικό σχέδιο στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες:

Κοινωνικό κράτος

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης σε φτωχά νοικοκυριά.

Επιδότηση διατροφής κουπόνια σίτισης σε 400.000 οικογένειες

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους μείωση του κόστους για τα φάρμακα. Δωρεάν πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία

Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης – αξιοποίηση παλιών κτιρίων και ξενοδοχείων. 25 – 30.000 διαμερισμάτων με επιδότηση ενοικίων 3 ευρώ ανά τ.μ.

Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων – Δώρο Χριστουγέννων σε 1.262.920 συνταξιούχους με σύνταξη έως 700 ευρώ το μήνα.

Ειδική κάρτα μετακίνησης για μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Συμβολική συμμετοχή

Κατάργηση εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ο,9 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο. Για να ξαναζεσταθεί ο κόσμος.

Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

τσιπρας δεθ2Ακύρωση φοροεπιδρομής. Σεισάχθια βαρών, ενίσχυση της ζήτησης. Η σημερινή κυβέρνηση θα περάσει από τη λαίλαπα των φόρων στη λαίλαπα των κατασχέσεων. Η επιμονή σε άλλα βάρη αδιέξοδη επιλογή. Δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον που δεν έχει. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Αμεσα μέτρα για άρση καταστολής της οικονομίας.

Αμεσα συστήνονται στις περιφέρειες επιτροπές εξώδικου υπολογισμού για εκκαθάριση βεβαιωθέντων φορολογικών υποθέσεων. Αρση των αδικιών φορολογικών οργάνων, υπολογισμός εισπράξιμων οφειλών. Ρύθμιση σε 84 μηνιαίες δόσεις ώστε οι ετήσιες δόσεις να είναι ίσες με το 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ετήσιες δόσεις σε περίπτωση κοινής ρύθμισης σε δημόσιο και ταμεία θα είναι ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος. Παύση διώξεων για όσους μπουν στη ρύθμιση. Αναστολή διώξεων σε όσους έχουν μηδενικό εισόδημα. Κατάργηση αυτόφωρου για οφειλές προς το δημόσιο. Κατάργηση προκαταβολής 50% για προσφυγή στα δικαστήρια.

Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά όχι με πλασματικές αξίες, Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κατά 30%.

Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Ανακατανομή φορολογικών βαρών.

Νέα σεισάχθεια για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων. Ρύθμιση για απαγόρευση πλειστηριασμών.

Ιδρύεται αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για ρευστότητα σε μικρομεσαίους και αγρότες.

Αμεση αποκατάσταση και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Να ξανακερδίσουμε την εργασία

Εθνικός στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας,

Επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας στις πριν το μνημόνιο διατάξεις. Επανέρχονται μετενέργεια, συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση μαζικών απολύσεων και ενοικίασης εργαζομένων.

Πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αλλά δίνει προοπτικές.

Εκτακτο πρόγραμμα 5 δισ. ευρω διετούς διάρκειας. Καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 300.000 θέσεις εργασίας. Στοχευμένες επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας. Ρήτρες πρόσληψης. Χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση.

Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.

Μεγάλες αλλαγές στους θεσμούς και στο κράτος

Ανασυγκρότηση του κράτους με σταμάτημα των παράνομων απολύσεων. Αποκατάσταση των παράνομα απολυθέντων.

Περιφερειακή ανασυγκρότηση, ενίσχυση δήμων. Αντικατάσταση του Καλλικράτη με νέο πλαίσιο. Σταδιακή αύξηση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση.

Νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας. Δημοψηφίσματα, με πρωτοβουλία των πολιτών. Ενδυνάμωση του κοινοβουλίου.

Επαναχάραξη χάρτη μέσων ενημέρωσης. Ενίσχυση περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Δημόσια δημοκρατική και πολυφωνική ΕΡΤ.

Κοστολογημένο πρόγραμμα

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με την επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως με την είσπραξη χρεών. Από τα 68 δισ. των ληξιπρόθεσμο χρεών να εισπραχτούν 20 δισ. σε ορίζοντα 7 ετίας.

Τον πρώτο χρόνο θα εισπραχτούν 3 δισ. ευρώ. Επίσης θα γίνει εκστρατεία πάταξης του λαθρεμπορίου που θα φέρει έσοδα. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για απαράδεκτη απειλή στην Κ. Λαγκάρντ και είναι απαράδεκτο να σιωπά για τις καταγγελίες Λαγκάρντ η κυβέρνηση. Πρέπει να απαντήσουν για την ασυλία που δίνουν στα συμφέροντα. Αμεση ολοκλήρωση ελέγχων σε λίστες, οφ σορ και μεγάλες εταιρείες. Από πάταξη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου θα μπουν 3 δισ. στα δημόσια ταμεία.

Η σεισάχθεια θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει μαξιλάρι 11 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα για την απασχόληση θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Στα ταμεία θα δοθεί περιουσία του δημοσίου που σήμερα λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 13 περιφερειακών προγραμματικών συνεδρίων και δεσμεύθηκε για την ανάπτυξη ενός υγιούς διαλόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ