ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

eklypeΑντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, πραγματοποίησε σήμερα, συνάντηση με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, στον οποίο παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τα προβλήματα της υγείας, τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και για το Ν. Λάρισας, που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, στους συνταξιούχους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ζητώντας να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις σ’ αυτά. 

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν αναφέρονται τα εξής:

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικές πολιτικές των κυβερνήσεων, τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, προκειμένου να σώσουν την πλουτοκρατία, έχουν εκτινάξει την ανεργία και τη φτώχεια στα ύψη και παράλληλα έχουν στερήσει από πολλές χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες, ιδιαίτερα των ανέργων, την ασφαλιστική κάλυψη και κατ’ επέκταση την δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, με τραγικές συνέπειες για τη υγεία, ακόμα και τη ζωή τους.

Πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μένουν χωρίς φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ιδιαίτερα με την αύξηση της συμμετοχής ή την αφαίρεση εξετάσεων και φαρμάκων από τις λίστες των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για άνεργους, απλήρωτους και ανασφάλιστους  και για τις οικογένειες τους.

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς εισόδημα, χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη, χωρίς ασφάλιση, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να μένουν ανεμβόλιαστα με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.

Πολλοί σπουδαστές των ΕΠΑΣ και του ΟΑΕΔ, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Αυτά σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και βοηθητικό μόνιμο προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και αναλώσιμων, στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική.

Το Εργατικό Κέντρο Ν.Λάρισας απέναντι σ’ αυτή την τραγική κατάσταση χιλιάδων ανέργων, ανασφάλιστων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, διεκδικεί:

         Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.

         Να καταργηθούν, το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία.    Όχι στη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, με αμοιβή, στα δημόσια νοσοκομεία. Να μην στέλνονται στις εφορίες, οφειλές νοσηλίων όσων έχουν νοσηλευτεί.

         Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή κάλυψη όλων, είτε έχουν ασφάλιση, είτε όχι, μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας.                      Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα», στα προγράμματα  μαθητείας  και πρακτικής άσκησης.

         Να εφοδιαστούν τα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να γίνουν δωρεάν σε όλα τα παιδιά και στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Να επαναλαμβάνονται όσα χρειάζεται.

         Να παρέχονται σε όλους δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρόληψη στους χώρους δουλειάς, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη γειτονιά, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.            Στο πλαίσιο αυτό να γίνουν σύγχρονα δημόσια Κέντρα Υγείας σε (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ), πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.

         Να έχουν όλοι οι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές ΕΠΑΣ, ουσιαστική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν.

         Όχι στους μισθούς πείνας των σπουδαστών του ΟΑΕΔ που κάνουν πρακτική σε νοσοκομεία. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και όχι να καλύπτονται κενά με σπουδαστές του ΟΑΕΔ.

         Δωρεάν προγεννητικό έλεγχο σε όλες τις γυναίκες, πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των μαιευτικών και παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία.

         Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

         Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Καμία περικοπή στα φάρμακα και στις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, τα οποία πρέπει να δίνονται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη με επιστημονικά κριτήρια. Να καταργηθούν οι λίστες.

         Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για προληπτικές και άλλου είδους εξετάσεις. Να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

         Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

         Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, κλινική, νοσοκομειακό κρεβάτι να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν.Λ και στο Π.Π.Ν. με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

         Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΠΠΝ, στο ΓΝΛ, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

         Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των δημόσιων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και των δημόσιων μεταμοσχευτικών κέντρων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών και κατάργηση των ιδιωτικών. Μέτρα για την ανάπτυξη δωρεάς οργάνων, ιστών και μυελού των οστών και της εθελοντικής αιμοδοσίας.

         Να δημιουργηθεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα.

         Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

         Λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των ΑΜΕΑ και των χρονίως πασχόντων, πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών τους. Δωρεάν χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων, υποστηρικτικών θεραπειών και βοηθημάτων. Συστηματικός ιατρικός έλεγχος.

         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστημονικού και βοηθητικού, για τη στελέχωση και αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδρυμάτων Πρόνοιας.

         Δημιουργία Κρατικού Οργανισμού Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού.

         Ουσιαστικά  μέτρα  προστασίας στους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού  εργασίας και  τεχνικού  ασφάλειας.

         Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ