O ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

???????????????????????????????Πραγματοποιήθηκε σήμερα ιερατική σύναξη, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, όπου τελέσθηκε η θεία Λειτουργία και εν συνεχεία διεξήχθησαν οι ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και του προσκεκλημένου εισηγητή, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νικάνορος Παπανικολάου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Το θέμα που απασχόλησε τους ιερείς ήταν η πνευματική και θεολογική προσέγγιση της πανηγύρεως της ενορίας.  Ο π. Νικάνωρ ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας στους ιερείς τα σημαντικά ερωτήματα: Τι σημαίνει εορτή και πανήγυρις για έναν πνευματικό άνθρωπο σήμερα; Ποια είναι η θέση του ιερέως και των πιστών στην πανήγυρι της ενορίας; Πώς αληθινά εορτάζει ο σύγχρονος άνθρωπος; Οι εορτές είναι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τόνισε ο ομιλητής, σπουδαίοι πνευματικοί σταθμοί μεγίστης αξίας και πνευματικά θεσπίσματα της χάριτος του Θεού. Είναι πολύ σημαντικές και για την πνευματική προκοπή και τελείωση των πιστών χριστιανών, γι ‘αυτό και σήμερα είναι αρκετοί εκείνοι, οι οποίοι πολεμούν τις καθιερωμένες εορτές και προσπαθούν να τις καταργήσουν, ώστε να είναι ο βίος μας ανεόρταστος και να μην λατρεύεται το όνομα του Θεού, να μην δοξάζονται οι προβαλλόμενοι άγιοι, οι οποίοι είναι και οι πρεσβευτές μας στον Θεό.

Εορτή δεν σημαίνει αργία, αλλά ημέρα χαράς και εσωτερικής ευφροσύνης, γεγονός που σημειώνεται ακόμη από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Μας δίδεται μέσω της εορτής η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον Θεό, να τον δοξάσουμε, να τον προσεγγίσουμε, να δούμε ιστορικά τις αμέτρητες ευεργεσίες του, ακόμη να εντρυφήσουμε στον βίο και τα κατορθώματα του Αγίου, που εορτάζουμε. Είναι κυρίως η εορτή μια μεγάλη ποιμαντική ευκαιρία, να έλθουν σε επαφή ποιμένες και ποιμαινόμενοι, να συμπροσευχηθούν και να έλθουν σε κοινωνία αγάπης ο κλήρος και ο λαός, κοινωνώντας μάλιστα, από το ποτήριο της ζωής, το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού.

Η εορτή σήμερα πρέπει να λειτουργεί και ως μία ευκαιρία ξεκούρασης και ανάπαυσης από τους καθημερινούς κόπους. Σε μία εποχή που ο άνθρωπος αναζητά λύσεις στα αδιέξοδα της ζωής, ο πνευματικός άνθρωπος επιδιώκει τον σωστό και θεάρεστο εορτασμό και όχι τις κοσμικές και αχρωμάτιστες εορτές και διασκεδάσεις, οι οποίες δεν νοηματοδοτούν την ζωή τους, δεν τους ξεκουράζουν, δεν τους αναπαύουν, αλλά συνεχίζουν να τους ταλαιπωρούν. Η μεγαλύτερη χαρά και ο σπουδαιότερος εορτασμός στην ζωή και την καθημερινότητα μας είναι σίγουρα η κοινωνία με τον Θεό και τους Αγίους μέσα στην εκκλησιαστική εορτή.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, συνεχάρη τον εκλεκτό ομιλητή για την εμπεριστατωμένη εισήγηση του και κάλεσε τους αδελφούς και συλλειτουργούς του να εορτάζουν αληθινά και ουσιαστικά τις εορτές των Αγίων και της Εκκλησίας μας, με καθαρή καρδία, ψυχή πεφωτισμένη, προθυμία και ζήλο ένθεο και τους παρότρυνε με την εξής φράση: «Πατέρες και αδελφοί, ποιήσωμεν την ζωήν ημών, εορτήν μίαν…», αφού επιθυμούμε να πορευτούμε στην Βασιλεία του Θεού, στην εορτή των εορτών και στην πανήγυρι των πανηγύρεων, όπου ήχος καθαρός εορταζόντων…

Στον ζωντανό και γεμάτο ενδιαφέρον διάλογο, που ακολούθησε οι πατέρες και ο π. Νικάνωρ συγκεκριμενοποίησαν κάπως το θέμα γύρω από την καλύτερο και αποδοτικότερο, σαφώς και ψυχικά ωφελιμότερο τρόπο εορτασμού των Αγίων των ενοριών και  των παρεκκλησίων τους, ώστε να καλλιεργείται και να ενισχύεται πολύ ο λαός του Θεού.

Και συμπερασματικά ειπώθηκε ο εξής σπουδαίος λόγος: « Βλέποντας σήμερα όλοι εμείς οι πατέρες και οι πιστοί χριστιανοί μας, που αποτελούμε την μία, αγία και καθολική Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, την χαρά του επίγειου Ναού, θα πρέπει να ζούμε την χαρά του επουρανίου. Η δε λαμπρότητα του στολισμένου Ναού μας που εορτάζει, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την λαμπρότητα του Ουρανίου Θυσιαστηρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ