ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Λέσχες ΠολιτισμούΠολύ σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι λέσχες πολιτισμού καθώς και τα προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου Λαρισαίων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης. 

Πλαισιωμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αλέξη Μπατζιανούλη και το γενικό γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιάννη Ταφύλλη, ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λεσχών και των προγραμμάτων, πλαίσιο που θα ισχύσει μόνο για φέτος, αφού από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός με κεντρικό γνώμονα τη θέση  της δημοτικής αρχής υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των δομών πολιτισμού και αθλητισμού.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης, τόνισε, μεταξύ άλλων,  τα εξής:

«Η δημοτική αρχή πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα των δομών πολιτισμού και αθλητισμού. Πιστεύει επίσης ότι οι λέσχες πολιτισμού και οι αθλητικοί χώροι του δήμου θα πρέπει  να είναι ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις ηλικίες. Οι λέσχες πολιτισμού θα πρέπει να αποτελούν εστίες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας καθώς και  χώρους αυτενέργειας, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν δυνατότητες άθλησης, έκφρασης και καλλιέργειας φίλαθλου αγωνιστικού πνεύματος.

Δυστυχώς, το καθεστώς λειτουργίας όλων αυτών των δομών που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ένα πολύχρονο καθεστώς αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων που άφησε τελικά μετέωρους και εργαζόμενους και μαθητές αλλά και ένα αξιόλογο δίκτυο πολιτιστικών δομών και αθλητικών εγκαταστάσεων, κυριολεκτικά στον αέρα. Στη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οφείλεται η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των λεσχών και των προγραμμάτων αθλητισμού.

Το καθεστώς αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί και δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό  το πρόβλημα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε κυριολεκτικά το δήμο χωρίς  εποχιακό προσωπικό,  προσωπικό που ήταν απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για τις δομές αυτές αλλά  και για τις  δομές κοινωνικής πολιτικής, καθαριότητας, πρασίνου, τεχνικών έργων και συντηρήσεων κ.λ.π.

Παρά τις πολύ σοβαρές δυσκολίες που περιγράψαμε, εμείς θα λειτουργήσουμε τις λέσχες πολιτισμού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Θα τα λειτουργήσουμε για τα παιδιά και τους δημότες μας. Για να εξασφαλίσουμε στους ανέργους ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Θα τα λειτουργήσουμε όμως μέσα σ’ ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο. Σ’ ένα πλαίσιο που θα εγγυάται τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη και  που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε. Είναι το καλύτερο που μπορούμε στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Για φέτος

Ο Δήμος θα λειτουργήσει όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές που διαθέτει. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν: θέατρο και θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μουσική, παραδοσιακό και άλλες μορφές χορού, πηλοπλαστική κ.λ.π. Οι αθλητικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλευ, χάντμπολ, ποδηλασία, εκμάθηση τένις και ιππασίας καθώς και πρόγραμμα αθλητισμού για τη γυναίκα.

Ο Δήμος καλεί καλλιτέχνες, ομάδες καλλιτεχνών, γυμναστές, συλλογικότητες και φορείς που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς και επιθυμούν να δημιουργήσουν ανάλογα τμήματα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Δήμο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Δήμο, που θα περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται τα εξής:

  • ότι αποδέχονται το κοινωνικό τιμολόγιο για τις υπηρεσίες αυτές καθώς και το πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων για τη λειτουργία των λεσχών πολιτισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχει θεσπίσει ο Δήμος,
  • ότι θα εκδίδονται νόμιμα παραστατικά για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι μαθητές,
  • οι τίτλοι σπουδών καθώς και η συμμετοχή σε σχετικές επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία κ.λ.π όπου έχουν εφαρμογή,
  • κατάσταση ανεργίας εάν υπάρχει και διάρκεια για τις περιπτώσεις που έχει εφαρμογή και
  • η οικογενειακή κατάσταση.

Ο Δήμος στη συνέχεια θα διαθέσει συγκεκριμένες ώρες στα τμήματα που θα δημιουργηθούν σε χώρους των λεσχών πολιτισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων που διαθέτει. Τα τμήματα   σχήματα θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τους χώρους καθαρούς και το ωράριο που θα τους εκχωρηθεί και  να διοργανώνουν / συμμετέχουν σε ετήσιες εκδηλώσεις που θα προβάλλουν το καλλιτεχνικό και αθλητικό τους έργο στην πόλη.

Ο καταμερισμός χώρων και ωραρίων στα ανωτέρω τμήματα από το Δήμο θα γίνει με βάση τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα που θα δημιουργηθούν και τον αριθμό των μαθητών ανά συνοικία, με κοινωνικά κριτήρια και συμπληρωματικά αν απαιτηθεί με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των διδασκόντων.

Από την επόμενη χρονιά

Επαναλαμβάνουμε ότι εμείς πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των δομών πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι αρμόδιοι φορείς του δήμου μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκπονήσουν αναλυτικό σχέδιο για τη λειτουργία των λεσχών πολιτισμού  και των αθλητικών δομών που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει επίσης αναλυτικά το απαιτούμενο προσωπικό ανά ειδικότητα. Το σχέδιο αυτό, μετά την απαιτούμενη διαβούλευση, θα ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου.

Οι απαιτήσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υποβληθούν στην αρχή του χρόνου για έγκριση προκειμένου οι λέσχες πολιτισμού να είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν σε αναμορφωμένο πλαίσιο με ευθύνη του δήμου.»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ