Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΓΕΛΑΛΗςΣαράντα ένα χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το μεγάλο αγώνα των φοιτητών, η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, μια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή. Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, ο ελληνικός λαός ζει καθημερινά την αποδόμηση, την ισοπέδωση και την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων που είχαμε τον τελευταίο αιώνα.

Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα πρωταγωνιστές του αγώνα του Πολυτεχνείου το ‘73 για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανατροπή του καθεστώτος της χούντας, σήμερα, σαράντα ένα χρόνια μετά, έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή και τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης. Παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, οι κυβερνώντες αποφασίζουν στέλνοντας ΜΑΤ, κάνοντας χρήση βίας και χημικών, κλείνοντας προκλητικά σχολές, να απομακρύνουν τους φοιτητές από τις σχολές τους. Στοχεύοντας στην απαγόρευση των εκδηλώσεων για τη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην «απαγόρευση» της μνήμης.

Η νεολαία σήμερα καταδικάζεται στην ανεργία, στην εργασιακή εκμετάλλευση και στη μετανάστευση. Η κοινωνία βυθίζεται στην εξαθλίωση, στην απόγνωση και στη φτώχεια. Χιλιάδες οικογένειες στερούνται βασικά αγαθά, οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς, η δημόσια παιδεία, υγεία και ασφάλιση διαλύονται, οι ελευθερίες των πολιτών περιορίζονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται ενώ η συγκυβέρνηση, γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, υλοποιεί το κυβερνητικό σχέδιο βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνία σε αδιέξοδο.

Αυτοί οι σχεδιασμοί όμως δεν πρόκειται να συνεχιστούν. Το λαϊκό κίνημα και η νέα γενιά θα αγωνιστούν γι’ αυτό.

Η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και ρεαλιστική μόνο αν στο προσκήνιο βρίσκεται ένα μαζικό, δυναμικό και πολύμορφο κίνημα κοινωνικών αντιστάσεων. Ένα κίνημα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία παντού: στους χώρους δουλείας, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια. Ο κόσμος αλλάζει μόνο με αγώνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ