ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΤΡΟΙΚΑΣτο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ελπίδες για την οριστική λύση και έξοδο από το μνημόνιο καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα απομακρύνουν το αρχικό ορόσημο του τακτικού Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Mega, εάν η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία είναι η 18η Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η τελευταία σύνοδος κορυφής για το 2014. Όπως όλα δείχνουν και οι δύο πλευρές τραβούν την διαπραγμάτευσή στα άκρα με την τρόικα να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα προαπαιτούμενα, ενώ η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση δυσπιστίας στους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, και δηλώνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητώντας μείωση στις 72, και ένταξη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Ο κ. Βενιζέλος, σε σχετική με το δημοσιονομικό κενό, ερώτηση, είπε: «Όχι, όχι, η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, το 2013, το 2014, απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις».

Η τρόικα πιέζει επίσης για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά, για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ δεν έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους για νέο ασφαλιστικό.

H κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στις συντάξεις, τον ΦΠΑ, τις ομαδικές απολύσεις και να μειώσει τις 100 δόσεις, ενώ δεν αποδέχεται το ύψος του δημοσιονομικού κενού που αναφέρει η τρόικα.

Ωστόσο το μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο να διαπραγματευτεί δύο αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που αφορούν στη λήψη απόφασης για απεργία και τη νομοθέτηση του lockout. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την πίεση κυρίως στην πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που κρύβονται πίσω από τους εκπροσώπους του Ταμείου.

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε, πάντως, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί».

Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ