Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΗΜΙΤΠολιτική ρουκέτα εκτόξευσε ο Κώστας Σημίτης από το London School of Economics, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης, χωρίς ωστόσο να έχει αυτοδυναμία.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του “Έθνους” που υπογράφουν ο Λάμπης Τσιριγωτάκης και η Φώφη Γιωτάκη, αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο δηλώσεών του στο Λονδίνο για την παρουσίαση του βιβλίου του, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την προοπτική να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση τις απαιτούμενες 180 ψήφους και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή, και προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη, “ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όπως όλα δείχνουν το πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να έχει αυτοδυναμία, και έτσι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα, μικρά κόμματα”.

Οι διαπιστώσεις Σημίτη, και ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκαν, με στόχευση να… ακουστούν στην Ελλάδα, δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ενεργός στις παρασκηνικές ζυμώσεις, και διεκδικεί με τη σειρά του παρουσία, αν όχι ρόλο στην επόμενη μέρα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Κοινή είναι η πεποίθηση στον ελληνικό Τύπο ότι η κυβέρνηση, μετά και την επίσημη πρόταση για την προεδρική υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δεν διαθέτει πλειοψηφία 180 βουλευτών, που θα της επέτρεπαν να εκλέξει από τη σημερινή Βουλή τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά οι αριθμητικοί υπολογισμοί, στον απόηχο και όσων συνέβησαν χθες, με μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που εμφανίζονταν να αμφιταλαντεύονται, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, παρόλο που τον εκτιμούν ως προσωπικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα “Νέα”, του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κρατήσει φιλοκυβερνητική στάση, μετρούν σήμερα μόλις 164 βουλευτές στην προεδρική πλειοψηφία, προβλέποντας ότι στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέχρι τις 171 ψήφους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα απέχει 8 βουλευτές από τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών, και κατά συνέπεια η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η ή 8η Φεβρουαρίου 2015.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ