Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΟ Μ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

ΓΟΥΛΑΣΑπό τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα  με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του paidis.com σχετικά με τις διαμαρτυρίες του ΜΑΣ για τις Φοιτητικές Εστίες του Ιδρύματος, πήραμε την παρακάτω απάντηση:

“Με έκπληξη διάβασα στη σελίδα σας paidis.com ότι, οι φοιτητές των εστιών του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας  απειλούνται με έξωση ή είναι υπό διωγμό και αυτό δεν είναι αληθές διότι, το θέμα αφορά μόνο δύο φοιτητές οι οποίοι δεν πλήρωσαν, (από τους 585 φοιτητές μαζί με τους 100 της Καρδίτσας), και μάλιστα είναι αυτοί που ξεσηκώνουν τους φοιτητές  σε διαμαρτυρίες.

Η Συνέλευση του Ιδρύματος  και το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, λειτουργούν και εφαρμόζουν τον ψηφισμένο Κανονισμό Λειτουργίας των Εστιών και τίποτα παραπάνω. Οι φοιτητές μετά την επιλογή τους με οικονομικά κριτήρια και επίδοσης στα μαθήματα, δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον Κανονισμό (ο οποίος γράφει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται), πληρώνουν και τους δίδεται το κλειδί του δωματίου.

Στην φοιτητική Εστία, με τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών δεν μπορεί να κάνει ο κάθε φοιτητής ότι θέλει, για αυτό υπάρχει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας για να επιτελεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν, στηρίζοντας πάντα τους οικονομικά αδυνάτους και με καλή πρόοδο  στα μαθήματα, όσοι φοιτητές διαβάζοντας τον Κανονισμό Λειτουργίας διαφωνούν, μπορούν να ενοικιάσουν με χρήματα δικά τους.

Όσο αφορά το κόστος  του δωματίου το οποίο πληρώνει ο φοιτητής έχουμε δύο τιμές:

  • Το δωμάτιο των παλαιών εστιών χρεώνεται 150€ το δεκάμηνο/φοιτητή , δηλαδή 15€ τον μήνα, με μπάνιο και ντουζιέρα εντός.
  • Το δωμάτιο των νέων εστιών   χρεώνεται 400€ το δεκάμηνο/φοιτητή , δηλαδή 40€ τον μήνα, με μπάνιο και ντουζιέρα εντός.

Η επιβάρυνση αυτή δεν είναι ενοίκιο, αλλά μικρή συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα των εστιών (λάμπες, χρωματισμοί απλοί, υδραυλικές ζημιές , κτλ).

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω για τους φοιτητές και τους αναγνώστες σας ότι, στα Ευρωπαϊκά Κράτη όπου πολλοί Έλληνες  πηγαίνουν για σπουδές, η για Erasmus , το ενοίκιο  του δωματίου των εστιών  κυμαίνεται από 350€  έως 500€ /άτομο τον μήνα και όχι το χρόνο.

Σίγουρα δεν φθάνουν τα δωμάτια για όλους του φοιτητές και η πρόταση τους για ενοικίαση Ξενοδοχείων με βρίσκει σύμφωνο, αρκεί το Υπουργείο Παιδείας να μας χρηματοδοτήσει  και  σε ερώτημα που έγινε αυτή την στιγμή μας απάντησε δεν υπάρχει Οικονομική δυνατότητα.

Οι ώρες θέρμανσης και ζεστού νερού στις παλιές  Εστίες είναι 6 ώρες θέρμανση  (παρά τις καλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή) και 12 ώρες ζεστού νερού, στις ανακαινισμένες  μόνο το ζεστό νερό είναι λιγότερες ώρες  λόγου προβλήματος ενός καυστήρα.

Το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας προσαρμόζει τις ώρες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες των κτιρίων και με τις χειμωνιάτικες ημέρες αυξάνονται και οι ώρες θέρμανσης.

Δεν επιτρέπονται θερμαντικά σώματα και συσκευές υγραερίου για λόγους ασφάλειας και προφύλαξης του δικτύου εσωτερικής εγκατάστασης από υπερφόρτωση. Τα δωμάτια δεν διαθέτουν κουζίνα και απαγορεύονται τα μαγειρικά σκεύη για λόγους ασφάλειας και καθαριότητας δεδομένου ότι όλοι οι στεγαζόμενοι διαθέτουν κάρτα σίτισης για το εστιατόριο του ΑΤΕΙ/Θ.

Οι ανακαινισμένες Εστίες λειτούργησαν τον Σεπτέμβρη, για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015,με ελάχιστες ελλείψεις που σταδιακά καλύπτονται(ολοκλήρωση διαγωνισμού internet και διεκπεραίωση της εγκατάστασης από τον μειοδότη σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας σε συνεργασία με την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του ΤΕΙ αποκαθιστά συνεχώς τις βλάβες που προκύπτουν, από φυσιολογική φθορά ή κακή χρήση, στις φοιτητικές εστίες  λαμβάνοντας υπόψη την μειωμένη χρηματοδότηση του Ιδρύματος.

Υπάρχει αίθουσα για κοινόχρηστη χρήση των φοιτητών ,η οποία κλειδώθηκε λόγω κακής χρήσης τα προηγούμενα έτη και καταστροφής των επίπλων από τους φοιτητές. Η αίθουσα δίνεται πάντα μετά από αίτημα του εκπροσώπου των φοιτητών ή αίτημα ομάδας διαμενόντων φοιτητών και ανάληψη των ευθυνών καλής χρήσης της αίθουσας.

Οι διαμένοντες φοιτητές στο διάστημα των εορτών με την λήξη των μαθημάτων φεύγουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και ελάχιστοι μένουν και προσαρμόζεται ανάλογα το πρόγραμμα θέρμανσης-ζεστού νερού  για ευνόητους λόγους οικονομίας.

Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις και απεντομώσεις στα κτίρια των φοιτητικών Εστιών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάλληλη διαμόρφωση αίθουσας για την λειτουργία κυλικείου για τις ανάγκες των διαμενόντων σπουδαστών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη κατασκευή δρόμου για διευθέτηση ομβρίων και λυμάτων και μετά το πέρας των εργασιών  (σε δύο μήνες) τα αστικά λεωφορεία θα σταματάνε μπροστά στο κυλικείο που βρίσκεται κοντά στις Εστίες .

Η υγειονομική υπηρεσία λειτουργεί από της 8,00- 18,00 και πέραν αυτού το ίδρυμα έχει συμβληθεί με ιδιώτες ιατρούς τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν όταν υπάρξει πρόβλημα. Η νοσηλεία μπορεί α γίνει σε οποιοδήποτε Κρατικό Νοσοκομείο. Ιατρούς να έχουμε καθημερινά στο ίδρυμα και μάλιστα  5 ειδικότητες αιχμής (Παθολόγος, Καρδιολόγος, Χειρούργος, Μικροβιολόγος  και Ορθοπεδικός), όπως αναφέρουν οι φοιτητές δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα.

Όσο αφορά την σίτιση , το Υπουργείο Παιδείας  πληρώνει  1,8€/φοιτητή + 23% Φ.Π.Α , για τρία γεύματα την ημέρα (πρωί, μεσημέρι & βράδυ). Σήμερα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας  σιτίζονται 3.000 φοιτητές. Δεν διαφωνώ με τους φοιτητές να δημιουργηθεί λέσχη και να τρώνε όλοι οι φοιτητές , αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι η μοναδική Λέσχη υπήρχε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή οποία πέρυσι έκλεισε λόγου υπερβολικού κόστους λειτουργίας. Η λειτουργία της απαιτείται έγκριση και χρηματοδότηση από το Υπουργείο  Παιδείας.

Τέλος θα πρέπει να τονίσω στους Φοιτητές ότι, η γενικότερη λειτουργία του Ιδρύματος είναι σε καλό επίπεδο παρά την Οικονομική κρίση της χώρας, η λειτουργία των εστιών , εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων διέπονται με κανόνες λειτουργίας τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε όλοι , μην δημιουργείται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μην πάτε να κλείστε τις εστίες τις οποίες τόσο ανάγκη έχουν οι άποροι φοιτητές”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ