ΠΡΟΣΘΕΣΗ, ΟΧΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ, ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ, ΟΧΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

Προβολή ταινίας και εισήγηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

προσθεσηH εκπαίδευση του «διαφορετικού» είναι μια κινηματογραφική δράση στην ενότητα Εκπαίδευση και Σινεμά που διοργανώνεται από το 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας,  στα πλαίσια της συνεχούς παρουσίας του και δράσης στα κινηματογραφικά και όχι μόνο πράγματα της πόλης.

Στις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θάνου Αναστόπουλου διάρκειας 75΄ « Πρόσθεση, όχι αφαίρεση, Πολλαπλασιασμός, όχι διαίρεση» και θα ακολουθήσει εισήγηση από τον κ. Χρήστο Γκόβαρη Καθηγητή Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Χρήστου Γκόβαρη, επικεντρώνονται στις θεματικές:Πολυπολιτισμική κοινωνία και εκπαιδευτικές ανισότητες, Εθνοτικές προκαταλήψεις και ρατσισμός, Διαπολιτισμική διδασκαλία και μάθηση

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει κινηματογραφικά μια δεκαετία εφαρμογής ενός μεταρρυθμιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος, από το 1997 έως το 2008.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διαμορφώθηκε το 1996 από το Υπουργείο Παιδείας, ως μέρος της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης. Στόχοι του προγράμματος είναι η ελληνομάθεια και η αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στην κοινωνία. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ελληνομάθεια και την αύξηση των μαθητών στη δευτεροβάθμια και την ανώτερη εκπαίδευση. Ένα μικρό παράδειγμα είναι τα ποσοστά συμμετοχής στο σχολείο: από το 2000 τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών της μειονότητας στο γυμνάσιο και εξαπλασιάστηκε στο λύκειο.

Το φιλμ παρουσιάζει την επιτυχία που είχε η αξιοποίηση της τεχνολογίας, με τη χρήση υπολογιστών και τα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά υλικά, την αποτελεσματικότητα των παιδαγωγικών μεθόδων που κινητοποιούν την περιέργεια των παιδιών για τη γνώση, τα μικρά θαύματα που πετυχαίνει η συμμετοχή των παιδιών στην ερευνητική διαδικασία, τέλος επαληθεύει την αρχή ότι ο σεβασμός στις ταυτότητες των μαθητών είναι το θεμελιακό κίνητρο για τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, στα δυσπρόσιτα, απομονωμένα και παραδοσιακά χωριά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ