ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ…

Ανακοίνωση τη Σ.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών νομού Λάρισας

δακε«Για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ.Ε., διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων (Ε.Κ.), όπου αυτό είναι εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψήφιους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.

Όπου τυχόν συμπτυχθούν Ε.Κ., ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους».

Με την παραπάνω παράγραφο σε εγκύκλιο του, το Υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει την κατάργηση εξεταστικών κέντρων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις με ένα νέο κύκλο συγχωνεύσεων. Με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων, αδιαφορεί για την αναστάτωση που θα επιφέρει στους υποψηφίους, αναγκάζοντάς τους να κάνουν πρωινή βόλτα με τα λεωφορεία 10 έως 20 χλμ. καθημερινά για τις ημέρες των Πανελληνίων εξετάσεων.

Η «πρώτη φορά αριστερά» ηγεσία του Υπουργείου μπορεί να έχει υπόψη της κάποια μελέτη, η οποία να διαπιστώνει ότι η πρωινή μετακίνηση με λεωφορείο για τέτοιες αποστάσεις έχει ευεργετικές επιδράσεις στην επίδοση των υποψηφίων στις εξετάσεις!!! Οφείλει όμως να τη δώσει στη δημοσιότητα. Ας σοβαρευτούν. Ποιοι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί λόγοι εξυπηρετούνται α) όταν οι μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον και το κυριότερο πρωί-πρωί να μετακινούνται με λεωφορεία  σε γειτονικές κωμοπόλεις και πόλεις; β) να καταστρατηγείται η βασική φιλοσοφία του συστήματος ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται στο σχολείο το οποίο φοιτούν;

Αν υπάρχουν υποψίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων οφείλουν ευθέως να τις στοιχειοθετήσουν. Η ψυχολογία είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξετάσεις και η πολιτεία έχει υποχρέωση και καθήκον να δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή τους. Είναι απαράδεκτο για εξοικονόμηση ελάχιστων χρημάτων να ταλαιπωρούνται οι μαθητές.

Καλούμε τους τοπικούς υπεύθυνους (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας  και Περιφερειακή Διευθύντρια) να μη γίνουν συνεργοί στο έγκλημα που γίνεται σε βάρος των μαθητών μας. Πάνω από τα χρήματα βρίσκονται τα παιδιά και η ψυχική τους ηρεμία. Ας τα σεβαστούμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ