ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Εκδήλωση των οργανώσεων Υγείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λάρισας πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής-Κτίριο Κατσίγρα όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού», του Νώντα Σακελαρίου. Επίσης στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Κική Θεοδώρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, η οποία ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εορτασμών για την αντιφασιστική νίκη, για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού αλλά και για την αυγή των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, οι οργανώσεις Υγείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παρουσιάζουν το βιβλίο του Νώντα Σακελλαρίου με τίτλο «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού». Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να παρουσιάσω το βιβλίο αυτό, όχι μόνο γιατί αποτυπώνει μέσα από τα μάτια του γιατρού το θαύμα που μπορεί να επιτελέσει η λαϊκή οργάνωση και το μεγαλείο της αντοχής των μαχητών του ΔΣΕ, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει και στον προβληματισμό για το ρόλο του επιστήμονα (κάθε ειδικότητας) και την συμβολή του στη λαϊκή πάλη στις σύγχρονες συνθήκες.

Το βιβλίο εστιάζει στην οργάνωση και αποτελεσματικότητα του Υγειονομικού του ΔΣΕ, μέσα σε συνθήκες πολέμου με τεράστιες ελλείψεις σε υλικό και υγειονομικό προσωπικό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επιτελέστηκε «το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου», όπου η θνησιμότητα ήταν μόλις 10% όταν το αντίστοιχο νούμερο για τις συμμαχικές δυνάμεις έφθανε το 45%!.

8Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, ότι ο επιστήμονας γιατρός αντικειμενικά παίρνει θέση. Στις μέρες που ζούμε αυτό το δίλημμα είναι επίκαιρο. Θα σωπάσουμε μπροστά στην ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Στα πανάκριβα φάρμακα και εξετάσεις; Στην ιδιωτική υγεία; στην έλλειψη διαγνωστικών και θεραπευτικών μηχανημάτων; στην υποστελέχωση των δομών υγείας και πρόνοιας; στην απλήρωτη εργασία και στην εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Το ΚΚΕ, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρόταση διαμετρικά αντίθετη με αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Παλεύει για εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας, που έχει ως μοναδικό κίνητρο την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Και αν αυτό στα αυτιά του κόσμου ακούγεται ανέφικτο, η ιστορία του ΔΣΕ και των Σοσιαλιστικών συστημάτων, όπου εφαρμόστηκαν, μας διδάσκει ότι με λαϊκούς αγώνες είναι απολύτως ΕΦΙΚΤΟ!»

Εκ μέρους των οργανώσεων της ΚΝΕ παρέμβαση έκανε η Ρούλα Γεωργιάδου, φοιτήτρια της Ιατρικής,  η οποία αναφέρθηκε στη σύγκριση σοσιαλισμού-καπιταλισμού για την υγεία και η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής χρειάζεται, ως ένα βαθμό, την αναπαραγωγική δυνατότητα της  εργατικής τάξης και ως εκ τούτου χρειάζεται ένα σύστημα υγείας (το οποίο είναι νομοτελειακά κατώτερο από τις λαϊκές ανάγκες), το κόστος του οποίου αναλαμβάνει ανάλογα με τα περιθώρια κερδοφορίας και τις κοινωνικές διεκδικήσεις τις εποχής. Η θεωρία του «κόστους» συνδέεται και με την αντίληψη για ατομική ευθύνη του εργαζόμενου στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας υγείας. Γι’ αυτό άλλωστε το αστικό κράτος ευνοεί την επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου τομέα, τη διασύνδεση δημοσίου-ιδιωτικού προς όφελος της κερδοφορίας.

Σε αντιδιαστολή το σοσιαλιστικό κράτος χρησιμοποιεί βασικά την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και, μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, επιδιώκει να  αναπτύσσεται η οικονομία, έτσι που να εξασφαλίζονται οι υλικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών. Η υγεία ορίζεται ως βασικό κοινωνικό αγαθό».

Επίσης, εκ μέρους των οργανώσεων υγείας του ΚΚΕ παρέμβαση έκανε ο   Αδάμ Μολυβδάς, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής, ο οποίος μίλησε για την σημερινή κατάσταση στην Υγεία και τη πρόταση του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην Ελλάδα από την  δημιουργία του το σύστημα είχε τεράστια και εσκεμμένα κενά σε όλες τις βαθμίδες του και κάποια όπως η πρόληψη και η παρηγορητική περίθαλψη έλειπαν παντελώς. Τα κενά αυτά παρέμειναν για να επιτρέψουν από την γέννηση του κατ’ όνομα Δημοσίου συστήματος υγείας την ιδιωτικοποίηση μέρους του. Στο πλαίσιο μιας σύντομης ομιλίας δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν όλες αυτές οι ελλείψεις. Όμως  χαρακτηριστική είναι η έλλειψη σε κρεβάτια ΜΕΘ ,  σε δημόσιες μονάδες αποκατάστασης, και η αναλογία χειρουργικών τραπεζιών ως προς τις νοσηλευτικές κλίνες των νοσοκομείων»

και συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να τονίσουμε αυτό που ξέρουμε όλοι ότι η υπεράσπιση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας δεν είναι ζήτημα μιας μερίδας εργαζομένων. Είναι ζήτημα και ανάγκη για όλους είτε ως εργαζόμενους στο σύστημα υγείας είτε ακόμα πιο σημαντικά ως ασθενείς. Η απάντηση σε αύτη την αντιλαϊκή λαίλαπα είναι η ενότητα και ο συντονισμένος και οργανωμένος αγώνας. Όχι όμως η ενότητα που ευαγγελίζονται νέοι και παλιοί δουλικοί υπηρέτες των εκάστοτε των κυβερνήσεων. Ενός αγώνα για ένα πλήρες δημόσιο και  δωρεάν σύστημα υγείας για όλους χωρίς αστερίσκους, γιατί οι αστερίσκοι προετοιμάζουν το έδαφος για την παραίτηση και την εγκατάλειψη του αγώνα. Στην  ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ  ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  και στους νέους αγώνες λίπασμα και οδηγοί της ελπίδας να αποτελέσουν ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ  ΔΣΕ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ οι μαχητικοί αγώνες  όπως  των εργαζομένων στην ΑΡΩΓΗ  .

Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ!
  • Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στα ΠΕΔΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην δημόσια και ιδιωτική υγεία.
  • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν και να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ