ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Μια αξέχαστη νύχτα έζησαν 20 μικροί Λαρισαίοι  8-10 ετών, χθες Σάββατο 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο του «Sleepover – διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες», που διοργανώνει για πρώτη φορά στη Λάρισα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη διανυκτέρευση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στις 30 Μαΐου και η τρίτη διανυκτέρευση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας.

Τα παιδιά έφτασαν με τους υπνόσακους, τους φακούς και τις παντόφλες τους στις 7 το απόγευμα και παραδόθηκαν από τους γονείς τους στην επιστημονική υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, εθελοντές του Μουσείου, νηπιαγωγούς από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και Εθελοντές Σαμαρείτες.

IMG_0048 IMG_0052Η διαμονή τους ξεκίνησε με ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και μια εισαγωγή στον παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό στη Θεσσαλία, πριν και μετά την προσάρτησή της στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Νεοελληνικά αργυρά» όπου αναλύθηκε η αισθητική και χρηστική αξία του νεοελληνικού κοσμήματος και οι συμβολισμοί του. .

Αφού πραγματοποιήθηκαν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια σε σχέση τα εκθέματα, κατάργησαν τον ηλεκτροφωτισμό και υπό το φως που ανάδιναν λάμπες πετρελαίου, αναβίωσαν το παραδοσιακό «νυχτέρι». Συνήθεια κατά την οποία γυναίκες μαζεύονταν τη νύχτα και ύφαιναν, έπλεκαν ή έκαναν άλλες σχετικές εργασίες,. Πολλές φορές στο νυχτέρι ακολουθούσαν και οι άντρες και έτσι εξελισσόταν σε μια ευχάριστη διαδικασία με τραγούδια, ιστορίες και χωρατά. Αυτό έκαναν και τα παιδιά. Είπαν ιστορίες, ανέκδοτα, τραγούδησαν και χόρεψαν.

Τα παιδιά δείπνησαν τα καλούδια που πρόσφερε η εταιρία Καλογιάννης Catering.

Πριν κοιμηθούν, η κ. Αριστέα τους αφηγήθηκε ένα λαϊκό παραμύθι, όπως ανέκαθεν έκαναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους.

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής τα παρέλαβαν οι γονείς τους, στους οποίους δεν σταματούσαν να περιγράφουν με ενθουσιασμό την εμπειρία τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ