Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

Αυτό το διανοητικό άθλημα είναι ιστορικά πολύ δημοφιλές στους Ρώσους και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στη Ρωσία πολλές δραστηριότητες που συνδέονται με το σκάκι, όπως παγκόσμια πρωταθλήματα, τουρνουά στα πλαίσια Grand Prix, παγκόσμιες Ολυμπιάδες.

Σότσι: Η κληρονομιά της Ολυμπιάδας

Ενάμισης χρόνος πέρασε από τη στιγμή της λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι, για τη διεξαγωγή της οποίας κατασκευάστηκαν στην πόλη και στα προάστιά της περίπου 400 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πολλές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων και μετά το τέλος της Ολυμπιάδας. Το Ολυμπιακό κέντρο Τύπου έγινε ο χώρος για την πραγματοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσμο του σκακιού για το 2014. Το Νοέμβριο έγινε εδώ ο αγώνας για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μεταξύ του Μάγκνους Κάρλσεν και του Βισβανάθαν Άναντ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το επίπεδο τεχνικής κάλυψης του ματς ήταν υψηλό. Είχε προβλεφθεί η μετάδοσή του από το διαδίκτυο, γι’ αυτό και τον αγώνα της χρονιάς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν on line οπαδοί του σκακιού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 το Σότσι φιλοξένησε ένα ακόμα μεγάλο γεγονός, το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταξύ γυναικών, όπου στον τελικό η Ουκρανή Μαρία Μουζιτσούκ πήρε τη νίκη απέναντι στη Ρωσίδα Νατάλια Πογκόνινα. Παρά τις δύσκολες ουκρανο-ρωσικές σχέσεις η Μουζιτσούκ μίλησε με θερμά λόγια για την οργάνωση του αγώνα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η αθλήτρια ευχαρίστησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού, το Σότσι τη Ρωσική Ομοσπονδία Σκακιού και τους διοργανωτές του τουρνουά, προσθέτοντας ότι στην αρχή του τουρνουά αισθανόταν λίγο παράξενα, που όλα πήγαιναν τόσο καλά.

Μιλώντας στη RBTH, ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας σκακιού του Κρασνοντάρ και διεθνής μετρ του σκακιού, Σεργκέι Ναντιρχάνοφ, επεσήμανε πως το άθλημα του σκακιού στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις, για τις οποίες είναι υπεύθυνο κυρίως το υπουργείο Αθλητισμού. Η τοπική ομοσπονδία εργάζεται με απλό κόσμο, οργανώνει τουρνουά όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στα χωριά, μεταξύ αυτών και στα κοζάκικα.

Χάντι-Μανσίησκ: Σκάκι της Σιβηρίας

Ενώ το Σότσι κατέστη το κέντρο της διεξαγωγής μεγάλων τουρνουά τα τελευταία χρόνια, το Χάντι-Μανσίησκ, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Σιβηρία, εδώ και αρκετά χρόνια φιλοξενεί σημαντικούς αγώνες σκακιού. Εδώ, επί σειρά ετών διεξάγεται το παγκόσμιο κύπελλο σκακιού (τελευταία φορά το 2011), ενώ το 2010 διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Κιρίλ Ζανγκάλις, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σκακιού, θεωρεί ότι το Χάντι-Μανσίησκ μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτεύουσα της Ρωσίας στο σκάκι. Όπως ανέφερε στη RBTH, εκεί διεξάγονται συστηματικά παιδικές και εφηβικές διοργανώσεις, εδρεύει η Ακαδημία σκακιού και διαθέτει πιθανόν το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο, αφιερωμένο στο σκάκι. Η Ακαδημία σκακιού του δήμου Γιουγκρά που ανέφερε ο Ζανγκάλις, άνοιξε το 2010 και το κτίριο όπου στεγάζεται κτίστηκε με βάση το σχέδιο του ολλανδού αρχιτέκτονα Έρικ βαν Έγκεραατ. Ωστόσο, οι επιτυχίες του Χάντι-Μανσίησκ στο σκάκι δεν είναι τυχαίες. Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλι Φιλιπένκο, είναι μεγάλος οπαδός του παλαιότατου παιχνιδιού.

Ελιστά – η πόλη του σκακιού

Ένα ακόμη πιο μεγάλο παράδειγμα για το πώς τα πάθη των διοικητικών αρχών καθορίζουν την κατεύθυνση ανάπτυξης μιας περιοχής, αποτελεί η Ελιστά, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Καλμίκια, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της περιοχής του Βόλγα και του Βόρειου Καύκασου. Από το 1993 ως το 2010 κυβερνούσε τη Δημοκρατία Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ. Ο Ιλιουμζίνοφ δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις του σκακιού στη Ρωσία, αλλά και εν ενεργεία (από το 1995) πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE).

G20

Το 1998 η Ελιστά είχε γίνει η πρωτεύουσα της Ολυμπιάδας σκακιού. Για το γεγονός αυτός είχε κατασκευαστεί το συγκρότημα City-Chess, το οποίο ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο σκάκι. Εκτός από το πολυτελές Μέγαρο του Σκακιού όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες της Ολυμπιάδας, εδώ βρίσκεται μεταξύ άλλων και το μουσείο σκακιστικής δόξας, το οποίο περιλαμβάνει την προσωπική συλλογή του σπουδαίου σοβιετικού σκακιστή Μιχαήλ Ταλ. Ύστερα από το θάνατο του διεθνούς μετρ, ο Ιλιουμζίνοφ αγόρασε όλο το αρχείο του και το παρέδωσε στο μουσείο.

Το σκάκι ως τέχνη

Όπως εξήγησε στη RBTH ο Κιρίλ Ζανγκάλις, η Ομοσπονδία εργάζεται δραστήρια για τη διάδοση του σκακιού στη χώρα. Όπως ανέφερε, από το 2012 διεξάγει μεγάλους αγώνες σε μουσεία, για παράδειγμα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Όταν στη διάρκεια των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος μεταξύ γυναικών στο Σότσι γινόταν η μετάδοσή του από το διαδίκτυο, αντί διαφημίσεων προβάλλονταν εικόνες από την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στα έργα ρώσων καλλιτεχνών.

Το σκάκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες!

Το σκάκι θα εκπροσωπηθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2018 στην Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, ως άθλημα επίδειξης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο πρακτορείο TASS στις 16 Ιουλίου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ως μια «νίκη». Από τη στιγμή της εκλογής του το 1995 ο πρόεδρος της FIDE προωθούσε την ιδέα της ένταξης του σκακιού στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

gr.rbth.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ