ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΙΟ …ΓΙΓΑΝΤΑ!

Επιστήμονες έχουν αποφασίσει να ξαναφέρουν πίσω στη ζωή ένα ιό “γίγαντα” 30.000 ετών που κρυβόταν στο σιβηρικό μόνιμο στρώμα πάγου από την εποχή των παγετώνων.

Μετά την επιβεβαίωση ότι ο προϊστορικός ιός, Mollivirus sibericum, δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο ή τα ζώα, οι επιστήμονες από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να επαναφέρουν στη ζωή τον ιό. Ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τους αδρανείς ιούς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να «ξυπνήσουν» τώρα, που το μόνιμο στρώμα πάγου λιώνει εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο ιός θεωρείται «γίγαντας» επειδή είναι ορατός με απλό μικροσκόπιο, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα δείγματα ιών, και στεγάζει περισσότερα από 500 γονίδια! Το ποσό αυτό είναι πράγματι τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας ιός, όπως της γρίπης, έχει μόνο οκτώ γονίδια.

Η ίδια ομάδα ερευνητών έχει ήδη αναστήσει και έναν άλλο ιό 30.000 ετών, τον Pithovirus sibericum, που επίσης βρέθηκε σε μόνιμο στρώμα πάγου. Ωστόσο, αυτός ο ιός θα μπορούσε να μολύνει τις αμοιβάδες.

«Το γεγονός ότι δύο διαφορετικοί ιοί που βρέθηκαν σε προϊστορικά στρώματα πάγου, διατηρούν τη μολυσματικότητα τους, θα πρέπει να μας απασχολήσει στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ανέφερε η ομάδα των ερευνητών στην περίληψη της εργασίας τους με τίτλοGiant viruses’ diversity remains to be fully explored” που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό National Academy of Sciences.

Η πιθανότητα ενός αρχαίου ιού – γίγαντα να αφυπνιστεί είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα αν ξεκινήσει τελικά η γεώτρηση πετρελαίου στις περιοχές αυτές.

«Είναι πιθανό ιοί από παρόμοιες οικογένειες ιών, να αποδειχθούν επιβλαβή παθογόνα,» ανέφερε ο Jean-Michel Claverie, επικεφαλής του γαλλικού εργαστηρίου  Διαρθρωτικών και Γονιδιωματικών Πληροφοριών (IGS),  και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Σε περίπτωση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα στρώματα θα ξεθαφτούν και εκτεθούν στον αέρα, με αποτέλεσμα την επανεργοποίηση των ιών αυτών, μερικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είναι παθογόνοι” συμπλήρωσε.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ