ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ 23Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο είναι το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή (23 Οκτωβρίου 1944).

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου 1944 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Λάρισας, την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τω εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 20η Οκτωβρίου

ΩΡΑ 19:30 στο αμφιθέατρο της Δ. Πινακοθήκης Λ-Μ.Γ.Ι.Κ.

Προβολή  του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου ”ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ ”. Είναι το 1ο μέρος της τριλογίας αφιερωμένο στις γυναίκες της αντίστασης .

Τετάρτη 21η Οκτωβρίου

ΩΡΑ 19:30 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ο φιλόλογος  Κώστας Μιχαλάκης θα μιλήσει για τον Μίμη Μπουκουβάλα απελευθερωτή της Λάρισας

Η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου θα διαβάσει κείμενα από το βιβλίο του Α.Σεβαστάκη ”Καπετάν Μπουκουβάλας -Το αντάρτικό ιππικό της Θεσσαλίας ”

Η μουσικός Σάντρα Αποστολοπούλου θα συνοδεύσει με φλάουτο

Με την συνεργασία του  Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Πέμπτη 22α  Οκτωβρίου

ΩΡΑ 20:00 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά.με ελεύθερη είσοδο

Παρασκευή 23η Οκτωβρίου

ΩΡΑ 10:00 Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αναφορά στο ιστορικό της ημέρας από τον Δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, Αντιστασιακούς

ΩΡΑ 11:00 Συγκέντρωση στην είσοδο του Δημαρχείου προσκεκλημένων-φορέων-μαθητών-πολιτών

ΩΡΑ 11:05 Με την Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, μετακίνηση στο Ηρώο της Πόλης (μέσω Παπαναστασίου –Αρχαίου Θεάτρου-Βενιζέλου-Σκυλοσόφου-Ηρώο)

ΩΡΑ 11:15   Τρισάγιο

ΩΡΑ 11:45   Ομιλία από τον κ. Απόστολο Σουρλατζή, Δημοτικό Σύμβουλο

ΩΡΑ 12:00  Κατάθεση Στεφάνων

Ενός Λεπτού Σιγή

Εθνικός Ύμνος

ΩΡΑ 12:15 Λήξη Γιορτής

Δευτέρα 26η Οκτωβρίου

ΩΡΑ 20:00 στο αμφιθέατρο της Δ. Πινακοθήκης Λ-Μ.Γ.Ι.Κ.

«Μαουτχάουζεν»

Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας θα παρουσιάσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη

«Μαουτχάουζεν». Η Βουλευτής Λάρισας και ηθοποιός Άννα Βαγενά θα διαβάσει

κείμενα  σχετικά με τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

 

ΣΗΜ.: Από 19-24 Οκτωβρίου το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (επί της Ιουστινιανού, στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας) είναι ανοιχτό από τις 09:00-13:00 με ξενάγηση των επισκεπτών. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2410 280220

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τρίτη 20 Οκτώβρη ώρα 20:00. αμφιθέατρο Δ.Π.Λ-Μ.Γ.Ι.Κ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της απελευθέρωσης της Λάρισας η Δήμος Λάρισαίων  και η Δ.Π.Λ.-Μουσείο Κατσίγρα συνδιοργανώνουν την εκδήλωση , προβολή  του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου ”ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ ”.Είναι το 1ο μέρος της τριλογίας αφιερωμένο στις γυναίκες της αντίστασης .

H συμμετοχή της γυναίκας σε όλες τις ιστορικές διαδικασίες, ακόμα και στις πιο ακραίες, συμμετοχή που παραμένει αφανής, είναι το θέμα της ταινίας Πουλιά στο βάλτο. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στην Aντίσταση κατά την περίοδο της Kατοχής 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή. Εκείνο, όμως, στο οποίο εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες.

Τετάρτη 21 Οκτώβρη 19:30 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ο Κώστας Μιχαλάκης Φιλόλογος -ιστορικός ,μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Τρικάλων , συγγραφέας του βιβλίου ”Καπετάν Κόζιακας .Ο ξεχασμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης ” θα μιλήσει για τον Μίμη Μπουκουβάλα απελευθερωτή της Λάρισας .

Η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου θα διαβάσει κείμενα από το βιβλίο του Α.Σεβαστάκη ”Καπετάν Μπουκουβάλας -Το αντάρτικό ιππικό της Θεσσαλίας ”

Η μουσικός Σάντρα Αποστολοπούλου θα συνοδεύσει με φλάουτο .

Με την συνεργασία του  Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Ο Κώστας Μιχαλάκης θα αναφερθεί σε πτυχές της δράσης του Μίμη Μπουκουβάλα στον ΕΛΑΣ, πριν και μετά από αυτή. Κορυφαίες στιγμές μπορούν να θεωρηθούν η μάχη της Πόρτας, η δημιουργία της θρυλικής Ταξιαρχίας Ιππικού και η απελευθέρωση της Λάρισας, όμως και πιο μικρά συμβάντα μπορούν να φωτίσουν την προσωπικότητα του καπετάνιου και να εξηγήσουν γιατί ήταν και συνεχίζει να είναι αγαπητός και θρύλος στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και πανελλαδικά. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον αδελφικό φίλο του Μπουκουβάλα, τον θρυλικό Θωμά Πάλλα,-Καπετάν Κόζιακα, με τον οποίον γνωρίστηκαν στα θρανία του γυμνασίου της Λάρισας και τράβηξαν μαζί τον δρόμο του αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:00

Η «Αγγέλα Παπάζογλου» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λάρισας από τα γερμανικά στρατεύματα ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει  την παρουσίαση της παράστασης «Αγγέλα Παπάζογλου» από τη Άννα Βαγενά στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της Λάρισας, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 8:00μμ.

Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την παρουσίαση του έργου, γιατί η Αγγέλα Παπάζογλου (γυναίκα του συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου) στην αφήγησή της, εκτός από την περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης και της προσφυγιάς, αναφέρεται και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Γερμανική Κατοχή καθώς και στις εκτελέσεις των πατριωτών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η προσφορά της Άννας Βαγενά με αυτή την παράσταση  αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Λαρισαίους και Θεσσαλούς πατριώτες, που βασανίστηκαν απάνθρωπα και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Αναγνώστρια: Χριστίνα Νέλια

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»

Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας τους συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε η ίδια στο γιο της Γιώργη. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής.

Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ότι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του ’50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του!…

  Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις.

   Είσοδος Ελεύθερη

  Κρατήσεις θέσεων λόγω περιορισμένων καθισμάτων θα γίνονται στο τηλέφωνο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 2410280220, καθημερινά 9:00 – 14:00.

Υπεύθυνη Μουσείου: κα Σουφαράπη Σοφία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ