ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Στις 3/11/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΕΚΝΛ με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, στην οποία η διοίκηση του ΕΚΝΛ, έθεσε για πολλοστή φορά μια σειρά γενικότερα και τοπικά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων, ζητώντας από το υπουργείο και την κυβέρνηση να δώσουν λύσεις.

Από την συνάντηση όχι μόνο δεν δόθηκε θετική απάντηση σε κανένα από τα αιτήματα του ΕΚΝΛ για εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, που αναγνώρισε ότι είναι δίκαια, αντίθετα επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και από την σημερινή κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στα αιτήματα του ΕΚΝΛ, για να μην περάσουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες στις συντάξεις, στις παροχές υγείας και στα αποθεματικά των ταμείων, απάντησε πως αυτό δεν πρόκειται να γίνουν.
  • Στο αίτημά μας να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, που έδωσαν την δυνατότητα στην εργοδοσία να εκβιάζει και να απολύει όσους αντιστέκονται στις πιέσεις της εργοδοσίας, μας είπε να απευθυνόμαστε στο ΣΕΠΕ και ότι σκέφτεται να θεσπίσει κάποια μεγαλύτερα πρόστιμα σε εργοδότες!
  • Στο αίτημά μας να παρέμβει το υπουργείο εργασίας για να σταματήσει το κέντρο αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ, να απολύει και να κάνει άνιση μεταχείριση στην πληρωμή σε όσους απήργησαν ή έκαναν επίσχεση εργασίας, μας απάντησε κλείστε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.
  • Στο αίτημα να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων (π.χ να παίρνουν όλοι οι άνεργοι επίδομα ανεργίας) απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση), ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζουν νέα πλούσια πακέτα χρηματοδότησης εργοδοτών για την δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας.
  • Στο αίτημά μας για επαναλειτουργία των κλειστών εργοστασίων της Ε.Β.Ζάχαρης και του Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους, μας είπε ότι δεν το βλέπει αυτό ότι μπορεί να γίνει και μας παρέπεμψε και στο υπουργείο ανάπτυξης. Σε άλλα μέτρα περιορισμού της ανεργίας που προτείναμε δεν απάντησε.
  • Στο αίτημά μας, για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους 600 περίπου απολυμένους των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα και τους 140 της ΕΑΣ Λάρισας, μας είπε ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, δεν θα κάνει χάρη επομένως σε κανέναν, γιατί αν έδινε σ’ αυτούς θα έπρεπε να δώσει σε όλους και τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Σχετικά με το αίτημα που έχουμε υποβάλει για ένταξη των απολυμένων των Σ-Μ Λάρισα στο ταμείο αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται το θέμα και να απευθυνθούμε στον ΟΑΕΔ.
  • Στα αίτημα για την κατασκευή νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ και του ΙΚΑ στη Λάρισας, μας απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνουν.
  • Στα αιτήματά μας για επανασύσταση του ΟΕΚ, κατασκευή Εργατικών Κατοικιών σε οικόπεδα που έχει ο ΟΑΕΔ (του πρώην ΟΕΚ) σε Λάρισα, Φαλάνη, Ομορφοχώρι, Τσαριτσάνη, Πυργετό, μας απάντησε ο Γ.Γ του υπουργείου, ότι δεν σκοπεύουν να ξαναφτιάξουν τον ΟΕΚ και αντι κατασκευή εργατικών κατοικιών, σκέφτονται να ακολουθήσουν στεγαστική πολιτική (π.χ αγορά διαμερισμάτων που είναι απούλητα), δηλ να στέλνουν τους εργαζόμενους ξανά σε τράπεζες για δάνεια.
  • Επίσης σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων του πρώην ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κλπ, μας δημιούργησαν ερωτηματικά και ανησυχίες, οι απόψεις που διατύπωσε ο Γ.Γ του υπουργείου, ότι πέρα από αξιοποίηση ορισμένων για στέγαση υπηρεσιών του υπουργείου, σκέφτονται κάποια να αξιοποιηθούν για κοινωνικές ανάγκες (π.χ φοιτητικές εστίες), αλλά και για να δοθούν για χρήση σε επιχειρηματίες με κάποιο αντίτιμο ή με την υποχρέωση της ανακατασκευής ή συντήρησής τους, ακόμα και συμπράξεις με επιχειρηματίες που θα ανακατασκευάσουν παλιά κτίρια και για κάποια χρόνια να μην δίνουν ενοίκιο για τις επαγγελματικές τους δράσεις).
  • Για την επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου του ΕΚΝΛ, μας απάντησαν ότι θα πιέσουν τον ΟΑΕΔ να κάνει κάτι, χωρίς καμία δέσμευση.

Όπως είναι φανερό στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους!

Γι’ αυτό καμία αναμονή, καμία ανοχή, καμιά αδιαφορία. Ολοι στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη και στην συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στην Κ. Πλατεία στις 10.30 το πρωί, για να βροντοφωνάξουμε κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, κάτω οι βαριοί και άδικοι φόροι, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, μέτρα προστασίας των ανέργων, αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα στα επίπεδα του 2009.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ