ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ΕΕΔΥΕ Γραμματεία Λάρισας, διοργανώνει την Πέμπτη 26 του Νοέμβρη στις 7:00 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας , Παπακυριαζή 44, ανοικτή  εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στο προσφυγικό – Μεταναστευτικό». Ομιλήτρια  θα είναι η Βέρα Νικολαϊδου Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Η πρόσφατη διόγκωση του κύματος των μεταναστών – προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας, έφερε μπροστά στα μάτια όλων, αυτό που το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό Κίνημα επισήμανε όλα τα χρόνια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων: τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Είναι εξοργιστική η υποκρισία και κροκοδείλια τα δάκρυα από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ κλπ. που στηρίζουν σθεναρά και προσυπογράφουν όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις τα πολεμικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με συμμετοχή της Ελλάδας. Τα στελέχη της «Λαϊκής Ενότητας» δεν εξαιρούνται, αφού από κυβερνητικούς θώκους στήριξαν τη «συνέχεια του κράτους» κι όλο το σφιχτό δέσιμο της Ελλάδας με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οσοι μιλάνε για τα κύματα των προσφύγων – μεταναστών, «ξεχνάνε» τα όσα γίνονται στη Λιβύη, την τετράχρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ, το μακελειό σε Ιράκ και Αφγανιστάν … Οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν για τους δικούς τους σκοπούς — τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τους «τζιχαντιστές» στη Μέση Ανατολή. Τώρα κόπτονται δήθεν για την «τρομοκρατία», τον κίνδυνο από το «Ισλαμικό Κράτος» και καλούν σε αγώνα κατά της «τρομοκρατίας». Δικά τους παιδιά είναι αυτά τα τέρατα που σπέρνουν τον τρόμο, σε μια τεράστια περιοχή σε Ιράκ, Συρία κλπ., τρομοκρατούν και δολοφονούν. Παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και άλλους «πρόθυμους» της πάλης κατά της «τρομοκρατίας» το δολοφονικό όργιο του ISIS συνεχίζεται. Οι χιλιάδες που ρισκάρουν τη ζωή τους και διασχίζουν τα κύματα της Μεσογείου, δεν είναι «λαθρομετανάστες», όπως υποστηρίζουν οι της «Χρυσής Αυγής» και όχι μόνο, είναι παιδιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Σε συνδυασμό με την ανεργία και τη φτώχεια που οφείλονται στην ιμπεριαλιστική καταλήστευση των χωρών τους, αψηφούν τους θανάσιμους κινδύνους και αναζητούν τη σύγχρονη «γη της επαγγελίας». Όποιοι μιλάνε για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και μοιράζουν λόγια συμπάθειας για τους κατατρεγμένους ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος.

Τα δεδομένα του προβλήματος, η αναμενόμενη όξυνση της κατάστασης βάζουν επί τάπητος την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης για τις αιτίες, τους ενόχους, τις ευθύνες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τη συμπόρευση των ελληνικών κυβερνήσεων με όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όπου γης. Απαιτείται ένταση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού Κινήματος, σε συντονισμό με το εργατικό-λαϊκό κίνημα για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για:

– Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

– Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που Θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.

– Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή – ταυτοποίηση, στέγαση – σίτιση – περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

– Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.

– Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης του Σένγκεν.

– Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ σε τρίτες χώρες καθώς και οι νέοι σχεδιασμοί με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών.

– Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής της ΕΕ στα σύνορα που περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα και δυσκολεύουν την επίλυση του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ