ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ, ΜΕΝΟΥΝ ΜΑΖΙ!

Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να κοιμάστε με τον/τη σύντροφό σας, παρέχει όμως απίστευτα οφέλη! Υπήρξαν μια σειρά από μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν  κοιμάται κάποιος/α με την/τον σύντροφό του/της.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ του 2009 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες σε μακροχρόνιες, σταθερές σχέσεις κοιμούνται πιο γρήγορα και καλύτερα από ό, τι οι γυναίκες που δεν έχουν σχέσεις ή βρίσκονται σε ασταθείς σχέσεις. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν την τάση να κινούνται περισσότερο όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι μαζί.

Ωστόσο, η καθηγήτρια ψυχολογίας Wendy Troxel από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ λέει ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά ψυχολογικά οφέλη για τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί. Αν και δεν είναι σίγουρη για τους ακριβείς λόγους που αυτό συμβαίνει, έχει αρκετές υποθέσεις: Η μία είναι ότι όταν τα ζευγάρια σε υγιείς σχέσεις κοιμούνται μαζί, μοιράζονται συναισθήματα ασφάλειας και προστασίας, τα οποία, με τη σειρά τους, μειώνουν την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Μπορεί επίσης να μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών, οι οποίες προωθούν τη φλεγμονή, αλλά και να συμβάλλουν στην αύξηση της ωκυτοκίνης – μια ορμόνης που μειώνει το άγχος.

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που είχαν λιγότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτειναν να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνδρες σε σχέσεις, που κοιμούνται καλά το βράδυ, έχουν λιγότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις την επόμενη ημέρα. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Christina McCrea, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι η επίλυση τυχόν διαφορών πριν από τον ύπνο, καταπολεμά την αϋπνία.

Μια μελέτη του 1991 έδειξε ότι τα ζευγάρια με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ύπνου, δυστυχώς, τείνουν να μαλώνουν περισσότερο, να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο μαζί, και να κάνουν λιγότερο σεξ. Οι ειδικοί του ύπνου λένε ότι τα ζευγάρια με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ύπνου θα πρέπει να προγραμματίζουν κάποιο χρόνο για την κρεβατοκάμαρα, όπου θα μπορούν να περνάνε χρόνο μαζί στο κρεβάτι.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, ένα πράγμα είναι σαφές: μια ευτυχισμένη σχέση οδηγεί σε καλύτερο ύπνο. Και αντίστροφα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ