ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μια αξέχαστη Χριστουγεννιάτικη νύχτα πέρασαν εξήντα μικροί Λαρισαίοι στα Μουσεία της πόλης, Διαχρονικό, Λαογραφικό και Κούκλας, στο πλαίσιο του προγράμματος  Sleepover που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών.

Το «Sleepover – διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους», είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσειακή εμπειρία, από οπτικοκεντρικό και παθητικά προσληπτικό σε βιωματικό και ενεργητικό.

Με το Sleepover δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τα μουσεία της πόλης, να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, βιώνοντας ταυτόχρονα μία σπάνια εμπειρία με στόχο τη βιωματική καλλιέργεια της παιδείας και του πολιτισμού από τις μικρές ηλικίες.

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, μετά την υποδοχή έγινε ξενάγηση στους θησαυρούς του, ενώ η εκπαιδευτική δράση είχε τίτλο “Κυνηγώντας κρυμμένα μυστικά στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας”. Στα παιδιά μοιράστηκαν γρίφοι, που οδηγούσαν σε εκθέματα του Μουσείου όλων των περιόδων. Υπήρχαν δε, ειδικοί παιχνιδοχάρτες για να κατευθύνουν τα παιδιά μέσα στο Μουσείο.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, η διαμονή τους ξεκίνησε με παιχνίδι γνωριμίας, ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση  και μια εισαγωγή στον παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό στη Θεσσαλία, πριν και μετά την προσάρτησή της στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια τα παιδιά φόρεσαν σκούφους και ποδιές και με χριστουγεννιάτικη διάθεση, πήραν πλάστες και έγιναν μικροί ζαχαροπλάστες και παρασκεύασαν μυρωδάτα μπισκότα κανέλας, κέρασμα για τους γονείς τους την επόμενη ημέρα, καθώς και ζυμαρένια στολίδια για το δέντρο τους.

Μεταμορφώθηκαν σε άτακτα καλικαντζαράκια και με την εμψύχωση της θεατρολόγου Αποστολίας Μάνδαλου δραματοποίησαν διάφορες σκανταλιές. Πριόνισαν μαζί το δέντρο που στηρίζει τη γη, μπέρδεψαν τα μαλλιά στο καλάθι της υφάντρας, χάλασαν το γιούκο, πήραν το μπρίκι από τον καφετζή και έριξαν αλάτι αντί για ζάχαρη.  Το αποτέλεσμα ήταν να εξαγριώσουν τη γιαγιά υφάντρα που τους κυνηγούσε με τον πλάστη ενώ αυτά την προκαλούσαν με γέλια και ξεφωνητά.

Ακολούθησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, σχετικά με την παράδοση και τα Χριστούγεννα. Πριν κοιμηθούν, η κ. Αριστέα Μπέσιου τους αφηγήθηκε ένα λαϊκό παραμύθι, όπως ανέκαθεν έκαναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους. Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με δεντροστολίσματα! Οι μικροί φίλοι στόλισαν το δέντρο του Μουσείου με καρπούς και από καρδιάς ευχές για τη νέα χρονιά.

Η δράση έκλεισε με παραδοσιακά κάλαντα, τα οποία τραγούδησαν  συνοδεία ταμπουρά, που έπαιξε η εθελόντρια Ηλιάννα Κονταξή. Στη δράση παρέστησαν και συνέδραμαν η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου, η γραμματέας κ. Εύα Κούρτη και το μέλος του Συλλόγου κ, Ντέμη Τσιλιμίγκα.

Στο Μουσείο Κούκλας, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα, ποιοι ήταν οι ιδρυτές του και για την προσφορά τους στον πολιτισμό της πόλης και της χώρας γενικότερα. Έμαθαν για την τέχνη του κουκλοπαίκτη και τη μαγεία του κουκλοθεάτρου, ξεναγήθηκαν και ρώτησαν για τις κούκλες που φυλάσσονται στο Μουσείο και για τα έργα που έχουν παίξει.

Τα παιδιά έπαιξαν με φαντασματάκια μαριονέτες και θέατρο σκιών μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό με τη σκιά τους. Έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες με αντικείμενα και κούκλες του Μουσείου.

Και πριν κοιμηθούν άκουσαν τη γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων” του Κάρολου Ντίκενς, με πρωταγωνιστή τον τσιγκούνη και κακόψυχο Εμπενίζερ Σκρουτζ που το Πνεύμα των Χριστουγέννων μεταμορφώνει στον πιο καλόκαρδο και συμπονετικό άνθρωπο.

Τα παιδιά δείπνησαν με τη χορηγία της Δριστέλλας catering και το γάλα για το πρωινό πρόσφερε η ΘΕΣΓάλα.

Όταν το πρωί της Κυριακής, τα παρέλαβαν οι γονείς τους, δεν σταματούσαν να περιγράφουν με ενθουσιασμό την εμπειρία τους…

Μια αξέχαστη, μαγική Χριστουγεννιάτικη νύχτα στο Μουσείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ