ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στους επιστήμονες που παλεύουν για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας Ντίνος Διαμάντος. Στο ψήφισμα που κατέθεσε αναφέρονται τα εξής:

“Οι Έλληνες Επιστήμονες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βιώνουν τα τελευταία χρόνια μία χειμαζόμενη κατάσταση που έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Η απόγνωση και η αβεβαιότητα της καθημερινής διαβίωσης και κάλυψης των αναγκών, με την ανεργία να πλήττει ανελέητα το Επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδήγησε στην αναγκαστική μετανάστευση σε περίπου 200.000 επιστήμονες.

Πλήθος νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων έχουν καταρρακώσει βάναυσα την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Επιστημόνων οι οποίοι έχουν υποστεί μία φοροληστρική και εισφοροληστρική επιδρομή.

Η συνέχεια έρχεται σήμερα με την εφαρμογή «παγωμένων» διατάξεων προηγούμενων μνημονιακών νόμων αλλά, στην πλέον χειρότερη και επαίσχυντη μορφή τους από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Ένας «ασφαλιστικός» νόμος που έρχεται με «φορολογικό μανδύα» να κλείσει δημοσιονομικές τρύπες αντί να στηρίξει το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Κυβερνητικό προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς,

Επομένως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας

Η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς!  Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη!  Αυτό και μόνο το γεγονός αποτυπώνει το λόγο για τον οποίο αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο βιβλίων και άμεση έξοδο από την αγορά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επιβάρυνση των νέων επιστημόνων από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις τους οδηγεί με το πτυχίο στο χέρι ή εκτός επαγγέλματος πριν καν μπουν ή, εκτός Ελλάδος!

Για τους νέους Επιστήμονες με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75%του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ!

Ο Δήμος Λαρισαίων και το ΔΣ, στα πλαίσια της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής των δημοτών, της στήριξης μίας απρόσκοπτης κοινωνικής και οικονομικής πορείας του λαού της πόλης:

Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων Επιστημόνων αντιλαμβανόμενοι πλήρως την απόγνωση και αγωνία για την επιβίωσή τους

Ζητά από την Κυβέρνηση την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς, στη βάση όμως αναλογιστικών μελετών με συγκεκριμένα και κοστολογημένα στοιχεία για την αναγκαία αναμόρφωση και στήριξη της βιώσιμης προοπτικής του Ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Ζητά την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των χρημάτων που «ληστεύθηκαν» με τελευταία πράξη αυτήν του PSI, στο «βωμό» της στήριξης των Τραπεζών και των κερδοσκόπων.

Ζητά την άμεση απόδοση θεωρημένων βιβλιαρίων υγείας για όλους τους Έλληνες επιστήμονες

Ζητά την στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών Επιστημόνων με προοπτική εργασίας και όχι απαξίωσης και εξαναγκασμού σε μετανάστευση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ