ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

Σημαντική και θετικά προωθητική είναι η απόφαση της πρόσφατης 3ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην απόφαση αναπτύσσονται οι εκτιμήσεις του μετώπου σχετικά με την πολιτική κατάσταση και χαράζονται οι κατευθύνσεις για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις νέες συνθήκες.

Η απόφαση θέτει τους πολιτικούς στόχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και τους στόχους για την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό του μετώπου.

Όπως εκτιμά στο πρώτο κεφάλαιό της η Πολιτική Απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Ο μύθος της «Ευρώπης των λαών» είναι νεκρός. Η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση βρίσκεται σε διαδικασία φθοράς και κρίσης. Η ΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Το πραγματικό πρόσωπό της ήταν και είναι το αποκρουστικό πρόσωπο μιας διεθνούς ιμπεριαλιστικής ένωσης του κεφαλαίου για τη διεξαγωγή του κοινωνικού πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης, της διαρκούς «επιτροπείας», του ρατσισμού, της πολεμικής σύμπραξης με το ΝΑΤΟ και των αντιδραστικών πολιτικών. Η ρήξη/αποδέσμευση  από τον μηχανισμό αυτό, από αντικαπιταλιστική διεθνιστική σκοπιά, γίνεται αναπόσπαστος όρος κάθε προγράμματος που θέλει να υπερασπίζεται πραγματικά τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα.”

Αλλά και για το θέμα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι: “Συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί το κύριο κέντρο προώθησης της επίθεσης για την επιβολή των μνημονίων. Είναι βαθιά ταξική και εχθρική απέναντι στον λαό.”

Ως βασικός πολιτικός στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η απόφαση περιγράφει τα εξής: “Βασικός μας πολιτικός στόχος για τις επόμενες μάχες είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, η κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η ήττα και ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που την υλοποιεί και όλου του μνημονιακού μπλοκ, με την δύναμη ενός ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος, του αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής και του αναπτυσσόμενου αντικαπιταλιστικού μετώπου/πόλου. Για τη συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που ο πλούτος και η εξουσία θα είναι στα χέρια των εργαζομένων.

Κεντρική εκτίμηση της Πολιτικής Απόφασης της 3ης Συνδιάσκεψης αποτελεί η θέση ότι: “Η διεθνής καπιταλιστική κρίση και οι δραματικές της συνέπειες φέρνουν και πάλι στην πρώτη γραμμή το θεμελιακό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».  Απέναντι σε έναν καπιταλισμό που απειλεί να παρασύρει στον όλεθρο κάθε έννοια αξιοβίωτης ζωής, δημοκρατίας και  πολιτισμού, η ανασυγκρότηση της ενότητας και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και των λαϊκών τάξεων, ο αντικαπιταλιστικός αγώνας, η επαναθεμελίωση του προτάγματος της κοινωνικής χειραφέτησης, της απελευθέρωσης της κοινωνίας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, η προοπτική της επανάστασης, του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στον 21ο αιώνα είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική.”

Κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας πρότασης για το επόμενο διάστημα-όπως σημειώνεται στην Απόφαση της 3ης Συνδιάσκεψης- είναι η ολόπλευρη πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Η ενίσχυσή της αποτελεί ενίσχυση του αγωνιστικού και μαχόμενου κομματιού του κινήματος, της γραμμής της ανατροπής, της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Είναι ενίσχυση του προγράμματος της ρήξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ