ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

Είσαι φοιτητής δασολογίας (προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητή ς δασολογίας/δασοπονίας) ή επαγγελματίας δασολόγος; Μάθε για το θερινό σχολείο «Διαχείριση Δασολιβαδικών Οικοσυστημάτων» στην Πρέσπα και κάνε αίτηση έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου. 

Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της Ε.E. όπου εμφανίζεται ο τύπος οικοτόπου *9562 Ελληνικά Δάση Αρκεύθου ο οποίος έχει καταγραφεί μόνο στην Πρέσπα. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής οφείλεται στο ότι φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασών αρκεύθου στα Βαλκάνια (20.000 περίπου στρέμματα), ενώ περιλαμβάνει σπάνιες συστάδες, όπως το «αιωνόβιο δάσος των κέδρων (αρκεύθων)» του Αγίου Γεωργίου Ψαράδων. Μέσα από τις σχετικές δράσεις που εφαρμόζονται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+JunEx για τον τύπο οικοτόπου «Ελληνικά Δάση Αρκεύθου» (κωδ. 9562), το θερινό σχολείο σκοπεύει να μεταφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για την ενσωμάτωση πρακτικών διατήρη- σης και αποκατάστασης δασικών τύπων οικοτόπων στη δασική διαχείριση.

Θεματικές ενότητες

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου θα καλυφθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

1)  Δασικοί τύποι οικοτόπων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και γνωρίσματα του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας Ελληνικά Δάση Αρκεύθου» (κωδ. 9562) 

2)  Σχεδιασμός διατήρησης δασικών τύπων οικοτόπων

3)  Αγροδασοπονία και χλωριδική ποικιλότητα

4)  Εφαρμογή και παρακολούθηση μέτρων διατήρησης και αποκατάστασης

5)  Εφαρμογή μέτρων διαχείρισης 1: αναπαραγωγή, αναγέννηση και φυτρωτικότητα

6)  Εφαρμογή μέτρων διαχείρισης 2: διαχείριση έργου και δεδομένων

7)  Κοινωνική διαφοροποίηση στην αντίληψη της αξίας των δασολιβαδικών οικοσυστημάτων

Ομιλητές/Διδάσκοντες

Δρ. Μιχάλης Βραχνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δρ. Θεοδώρα Μέρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Δρ. Γιώργος Φωτιάδης, Επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Δρ. Πέτρος Κακούρος, Δασολόγος, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων

Διοργάνωση

Το θερινό σχολείο διοργανώνει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπου, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Το Θερινό σχολείο πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Φύση (2013-2017):«Αποκατάσταση και Διατήρηση του Τύπου Οικοτόπου Προτεραιότητας *9562 Ελληνικά Δάση Αρκεύθου (Juniperetum excelsae) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών». Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το χρηματοδοτικό μέσο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες για τους Ενδιαφερόμενους

Στο θερινό σχολείο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δασολογίας/δασοπονίας* και επαγγελματίες δασολόγοι*.

Απαραίτητα προσόντα: γνώση αγγλικής γλώσσας και ικανότητα εργασίας στο πεδίο.

Ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων για το πενθήμερο θερινό σχολείο θα είναι 10 άτομα.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από τριμελή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους Δρ. Γιώργο Φωτιάδη, Δρ. Πέτρο Κακούρο και Ειρήνη Κουτσερή (MSc).

Δίδακτρα

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Διαμονή και μετακίνηση

Το θερινό σχολείο καλύπτει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Οι συμμετέχοντες θα διαμείνουν σε ξενώνα της περιοχής. Λεπτομέρειες για τον ξενώνα και τρόπο μετακίνησης στην Πρέσπα, θα δοθούν μετά την επιλογή των συμμετεχόντων στο θερινό σχολείο.

Αίτηση

Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα και να αποσταλεί στο info@junex.gr έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου. 

Πληροφορίες

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την οργάνωση του Θερινού Σχολείου «Διαχείριση Δασολιβαδικών Οικοσυστημάτων» μπορείτε να απευθυνθείτε στα:
e-mail: info@junex.gr Τηλέφωνο: 23850 51211

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ