ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Απίστευτη ένταση και φωνές το μεσημέρι στο δημαρχείο της Λάρισας στο πλαίσιο συνάντησης του Σωματείου Καθαριστών-Καθαριστριών του νομού με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σούλτη.

Μια φαινομενικά τυπική διαδικασία που αφορούσε στην κατάθεση ψηφίσματος στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των καθαριστριών εξελίχθηκε σε σοβαρό επεισόδιο με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και του Α. Μπατζανούλη στον τρόπο λειτουργίας του σωματείου με τη δημιουργία «αντί-σωματείου»!

«Δεν λειτουργούμε με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό εδώ μέσα», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Γ. Σούλτη, που τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί συλλήβδην τη δημοτική αρχή, καλώντας μάλιστα τους συνδικαλιστές να κάνουν μηνύσεις!

Οι τόνοι ανέβηκαν, με τις φωνές να ξεσηκώνουν ολόκληρο το δημαρχείο, ενώ οι συνδικαλιστές αποχώρησαν τονίζοντας πως θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις.

Μετά την επεισοδιακή συνάντηση σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει:

“Παρέμβαση έκανε σήμερα το Διοικητικό συμβούλιο του σωματείου καθαριστών/ριων, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και εργαζόμενοι, στην δημοτική αρχή με αφορμή την  48 απεργία των εργαζομένων στα δημόσια σχολειά που βρίσκετε σε εξέλιξη. Επιδώσαμε  απόφαση συνέλευση με τα αιτήματα του κλάδου στον Δημαρχεύων κ. Σούλτη. Με κυρίαρχα αίτημα :

Να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών στον Δήμο Λαρισαίων και να μην γίνουν μειώσεις μισθών στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού.

Να επανέρθουν οι μισθοί σε όσους εργαζόμενους έγιναν περικοπές τα προηγούμενα χρόνια. Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας!

Τονίσαμε στον κ. Σούλτη ότι όσο και αν θέλει να αποκρύψει την αλήθεια ότι αυτές οι περικοπές των μισθών αποτελούν βάση ενός σχεδιασμού που στόχο έχει να μειώνονται οι μισθοί για να αυξάνονται οι προσλήψεις. Στη λογική  μοιράσματος της φτώχιας της ανεργίας και της εξαθλίωσης .

Του θυμίσαμε μάλιστα ότι  τις πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής  ενστερνίστηκε και η νέα κατά τα άλλα «αριστερή» δημοτική αρχή.  Έτσι το Σεπτέμβριο του 2015 επιχείρησε να μειώσει κατά 70% τους μισθούς για να κάνει προσλήψεις, στήνοντας σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανέργους προς «άγραν ψήφων» ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ότι δεν κατάφερε τότε η δημοτική αρχή,  η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή προσπαθεί να το  «περάσει» σήμερα.

Επίσης ζητήσαμε να σταματήσουν οι θρασύτατες παρεμβάσεις των στελεχών της Δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής μας οργάνωσης που μας γυρίζουν στις μαύρες  εποχές πριν το 1974.

Η δημοτική αρχή επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στην λειτουργία του πρωτοβάθμιου σωματείου. Όπως έκανε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α. Μπατζανούλης, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του εργοδότη, κάλεσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους συνέστησε να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης του πρωτοβάθμιου σωματείου: Δήλωση: που να αναφέρει ότι δεν επιθυμούν να τους  εκπροσωπεί το σωματείο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από όσους εργαζόμενους ψήφισαν στο σωματείο να σηκώσουν το χέρι για να διαπιστώσει ποιοι εργαζόμενοι οργανώνονται στο ταξικό τους σωματείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη της δημοτικής αρχής επιτίθενται με κάθε τρόπο και μέσο σε στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους λέγοντας τους «λυπάμαι άλλα δεν έχετε δικαίωμα να απεργήσετε»

Ο κ.Σούλτης με περίσσια  θρασύτητα όχι μόνο δεν πήρε θέση για να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα, προσπάθησε μάλιστα να αποπροσανατολίσει λέγοντας ότι άλλο τα στελέχη της Δημοτικής αρχής και άλλο πράγμα η Δημοτική αρχή. Με επιθετικό και προκλητικό ύφος επιτίθονταν διαρκώς στο Δ.Σ, και στο εργατικό Κέντρο υπερασπιζόμενος τις πρακτικές των παρεμβάσεων στην λειτουργία των σωματείων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο του σωματείου: «ψηφίστε τον………» αποδεικνύοντας ότι οι παρεμβάσεις των κυρίων Δαούλα και Μπαζανούλη εκφράζουν συνολικά την δημοτική αρχή.

Οι εργαζόμενοι του απάντησαν ότι δεν θα καθορίσει ο κ. Σούλτης και κάθε εργοδότης ποιον θα ψηφίζουν στα σωματεία και πώς θα συνδικαλίζονται.

Δηλώνουμε στην Δημοτική αρχή ότι: η τρομοκρατία δεν θα περάσει, έχουμε πείρα από τις συνδικαλιστικές διώξεις, «ας μην καρτεράνε να λυγίσουμε»

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μην τους φοβούνται, δεν είναι ανίκητοι. Όσο τους φοβούνται, τόσο περισσότερο θα παραβιάζονται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην έκτακτη συνέλευση  του σωματείου την Κυριακή 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για να αποφασίσουμε την παραπέρα πορεία και μορφή του αγώνα μετά από την48 απεργία”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ