ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ» ΤΟ 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

To Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών(MUN), είναι η σημαντικότερη εκπαιδευτική προσομοίωση για τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις και τη λειτουργία του ΟΗΕ παγκοσμίως. Φέτος πραγματοποιήθηκε η 1η  Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» από 16 ως 18 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη,

η οποία απευθυνόταν  για πρώτη φορά  σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά  σχολεία της χώρας, με γλώσσα εργασίας την ελληνική. Οι εργασίες της προσομοίωσης διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις που παραχώρησαν τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος». Στην προσομοίωση, οι συμμετέχοντες μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερεύνησαν διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στο πλαίσιο των επιτροπών του ΟΗΕ, πρότειναν λύσεις με μορφή “ψηφισμάτων”.

Το 5ο Λύκειο Λάρισας είναι το μοναδικό λύκειο του νομού, το οποίο συμμετείχε με τον μαθητή της Β’ Λυκείου Γεώργιο Καραχάλιο Βλιτσάκη. Ο μαθητής συμμετείχε στην επιτροπή για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών με θέμα ημερήσιας διάταξης την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων, εκπροσωπώντας την Ελβετία, ενώ συνολικά σε αυτή την επιτροπή, εκπροσωπούνταν 23 χώρες. Η Επιτροπή αυτή προβλέπεται στη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1979. Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση το 1983. Η Ελλάδα επίσης το 2001, κύρωσε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τη δυνατότητα ατομικής αναφοράς για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Όλοι οι εκπρόσωποι των χωρών παρουσίασαν θέσεις, οι οποίες ήταν υπέρ της εκπαίδευσης για την ισότητα των δύο φύλων, με εξαίρεση τη θέση του εκπροσώπου του Κατάρ, του οποίου η πολιτική του κράτους επιθυμεί τις γυναίκες ως μητέρες και μόνο. Στην ανοικτού τύπου συζήτηση, εν τέλει ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία η πρόταση του εκπροσώπου του  Κατάρ  «Οργάνωση της εκπαίδευσης για την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων».

Στην προετοιμασία του μαθητή υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία  παρακολούθησε το παράλληλο πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς. Στο πρόγραμμα αυτό μεταξύ των άλλων, ο Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο, του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες και ο Δαμιανός Σερεφίδης από το Γραφείο Ύπατου Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη,  ενημέρωσαν για τη λειτουργία και τον ρόλο του ΟΗΕ καθώς και για την πορεία και τη δραστηριοποίηση της Ελλάδας από την εποχή του ιδρυτικού μέλους του Οργανισμού μέχρι σήμερα.

Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη στις παρεμβάσεις της τόνισε πως η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή τους, προάγοντας την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία μεταξύ των εθνών, των φυλών και των θρησκευτικών ομάδων, ευνοώντας τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ