ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΠΟΙΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ;

Ανακοίνωση με την οποία ζητά εξηγήσεις για τη μη έκδοση της συμπληρωματικής εγκυκλίου που θα επιτρέπει και στους αμπελοκαλλιεργητές να κάνουν δηλώσεις ζημιάς για τον παγετό του Ιανουαρίου, εξέδωσε η Δράση Πολιτών. Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της Αστ. Ροντούλης, αναφέρονται τα εξής:

“Όπως είναι γνωστό, η εξαίρεση των αμπελιών από τη διαδικασία των ΚΟΕ ( ΠΣΕΑ) προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των παραγωγών και των αγροτικών φορέων του Τυρνάβου, καθόσον κατά τις αυτοψίες που γίνονταν  από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ πιστοποιούνταν , ενώπιον των ίδιων των αμπελοκαλλιεργητών , οι ζημιές που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο ο παγετός του Ιανουαρίου 2017.

Όταν , λοιπόν , με εγκύκλιο του ΕΛΓΑ εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ μόνο οι ελιές και οι ροδιές, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο η αντίδραση των αμπελοκαλλιεργητών, διότι εξέλαβαν ως εμπαιγμό την εις βάρος τους διακριτική συμπεριφορά του ΕΛΓΑ.Οι παραγωγοί δικαίως ανέμεναν και την ένταξη των αμπελώνων τους και ξαφνικά αναιτίως βρέθηκαν ξεκρέμαστοι,μολονότι ήδη είχαν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα στις καλλιέργειές τους από άλλα οξύτατα καιρικά φαινόμενα κατά το 2016 και βίωναν τραγικές οικονομικές συνθήκες.
Στο σημείο αυτό, και μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν, παρενέβη καθησυχαστικά, στο δημόσιο διάλογο που είχε εκδηλωθεί επί του θέματος, ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Κόκκαλης Βασίλειος, υποστηρίζοντας ότι εντός ολίγων ημερών τα αμπέλια θα εντάσσονταν στα ΠΣΕΑ και, συνεπώς, δεν θα έπρεπε να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας των παραγωγών , αφού, κατά τα λεγόμενα του κ. υφυπουργού πάντα, θα κυκλοφορούσε μια νέα εγκύκλιος του ΕΛΓΑ που θα ήρε την εξαίρεση των αμπελιών από τις ΚΟΕ.
Δυστυχώς, όμως, η ίδια  η πραγματικότητα διαψεύδει τον  κ. Κόκκαλη και μεταβάλλει τις δεσμεύσεις του σε φρούδες ελπίδες για τους παραγωγούς.Όχι μόνο δεν εκδόθηκε από τον ΕΛΓΑ η αναμενόμενη νέα τροποποιητική εγκύκλιος, αλλά μέχρι και σήμερα ο ΕΛΓΑ δείχνει να αγνοεί τις υποσχέσεις του υφυπουργού, καθώς οι δηλώσεις για τις ελιές και τις ροδιές συνεχίζονται εξαιρουμένων πάντα των σταφυλιών.
Συνεπώς,ο κ. υφυπουργός, πέρα από τις καλές του προθέσεις, είναι εκτεθειμένος έναντι των αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου.Μάλιστα, κάθε καλόπιστος παρατηρητής των πραγμάτων διερωτάται για τη σκοπιμότητα των δεσμεύσεων του κ. υφυπουργού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν μείνει λόγια κενού περιεχομένου.Εκτός κι αν η διοίκηση του ΕΛΓΑ υποσκάπτει εσκεμμένα τον κ. Κόκκαλη,αγνοώντας προκλητικά τις οδηγίες του.
Κάθε απάντηση θα είναι απο μας δεκτή. Επ’ ουδενί, όμως, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια νέα εξαπάτηση των παραγωγών του Τυρνάβου, ιδιαίτερα στη σημερινή αρνητική συγκυρία του διαρκώς συρρικνούμενου αγροτικού εισοδήματος”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ