Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων για τους χώρους στην 3η Δημοτική Κοινότητα

Στο προγραμματισμένο για σήμερα Τρίτη 25 Ιούλη 2017 Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. συνεχίζει την βιομηχανία αποδεσμεύσεων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (Κ.Χ. και Κ.Φ.). 

Αυτή τη φορά σειρά παίρνει η 3η Δημοτική Κοινότητα Λάρισας και αφορά τις πιο υποβαθμισμένες από πλευράς υλοποίησης σχεδίου πόλης συνοικίες, όπως των Αγ. Γεωργίου, Σουφλαρίων (Αγ. Σαράντα), Ν. Σμύρνης, Τούμπας. Μπορεί εισηγητικά να αναγνωρίζεται ότι αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικούς φραγμούς επικοινωνίας και σύνδεσης με την υπόλοιπη πόλη εξαιτίας της φυσικής θέσης τους (οδικοί άξονες, αποστραγγιστική τάφρος, σιδηροδρομικές γραμμές κλπ.),  στην ουσία όμως καταλήγουν στην αδυναμία απαλλοτρίωσης όλων των δεσμευμένων εκτάσεων αυτών των περιοχών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της “Έκθεση Αξιολόγησης” όπου αποδεικνύεται ότι, η αναλογία των Κ.Χ. και Κ.Φ. σε σχέση με την έκταση της συνοικίας στην Ν. Σμύρνη είναι 5,55%, στον Αγ. Γεώργιο 6,96%. Επίσης ιδιαίτερη καθυστέρηση παρουσιάζει και το ποσοστό υλοποίησης του σχεδίου πόλης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συνοικίες Αγ. Γεώργιος-Τούμπα με 54%, ενώ στην συνοικία των Αγ. Σαράντα το ποσοστό πέφτει στο 23% εξαιτίας της αδυναμίας αξιοποίησης της έκτασης του ΑΤΑ.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν την εκτεταμένη μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, όπως διαχρονικά έχει διαμορφωθεί, αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού ιστού, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του λαού σ’ αυτές τις ιδιαίτερα υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης. Οι εκτάσεις που προτείνονται και εξετάζονται προς αποχαρακτηρισμό και άρση της απαλλοτρίωσης, όπως προβλέπονται από τη πολεοδομική μελέτη του σχεδίου πόλης, αφορούν χώρους εκτόνωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κλπ.), αλλά και βασικές υποδομές για τα παιδιά και τους ενήλικες όπως πχ. σχολικές μονάδες, παιδικές χαρές, αναψυχή.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά στον Λαρισαϊκό λαό την πολιτική της δημοτικής αρχής Λαρισαίων, που στηρίζουν αναφανδόν και όλες οι άλλες παρατάξεις «γαλαζοπράσινης απόχρωσης» στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το ότι οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας δεν μπορούν να βρουν διέξοδο σε δωρεάν, σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, που θα προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες. Με πρόσχημα λοιπόν τις δικαστικές αποφάσεις άρσης της επιβολής της απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών και την επίκληση οικονομικής αδυναμίας εγγραφής στον προϋπολογισμό του δήμου των αντίστοιχων ποσών που αφορούν στο κόστος των απαλλοτριώσεων, μια σειρά από ΚΧ και ΚΦ θα χαθούν από την πόλη οριστικά.

Από τη σκοπιά της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρούμε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με την απαραίτητη διεκδίκηση σχετικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των ιδιοκτητών μέσα από τις απαλλοτριώσεις και την απόδοση τελικά των Κ.Χ. και Κ.Φ. σε μορφή υποδομών στο λαό. Επομένως το ερώτημα είναι χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον; Δεν έχουμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και του καπιταλιστικού συστήματος, ότι μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα υπέρ του λαού.

Όμως είναι χρήσιμο να βγούνε συμπεράσματα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, να καταδικάσουν αυτή την πολιτική   και να επιβάλουν στην δημοτική αρχή με την οργανωμένη  πάλη τους, την διεκδίκηση από την κυβέρνηση των απαραίτητων πόρων για την απαλλοτρίωση όλων των δεσμευμένων εκτάσεων με κριτήριο τις  σύγχρονες ανάγκες τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ